Tuesday, September 7, 2010

Iklan raya tv3 di banned kerana ada unsur Illuminati?

Ni merupakan satu proses copy and paste @ share entry orang lain untuk dijadikan entry sendiri. terima kaseh wahai KALAMUL HAQQ! sila baca ye~ entry seterusnya, aku akan berikan pendapat aku plak.. skang tak sempat. nak tido, sok keje...

Iklan-iklan Aidilfitri yang dipaparkan oleh sebuah saluran televisyen terkemuka Malaysia, TV3 setiap kali mendapat sambutan hangat dan komen yang memberangsangkan oleh para penonton dari segi kualiti dan mesej yang disampaikan selain daripada iklan yang dikeluarkan oleh Petronas. Hinggakan ada yang tertunggu-tunggu di kac televisyen setiap kali musim perayaan hampir tiba semata-mata untuk menunggu iklan-iklan ini disiarkan. Namun Iklan Aidilfitri 2010 tampil dengan membawakan 1001 kelainan. Apakah yang lainnya? sila lihat sendiri videonya di link ini:

http://www.youtube.com/watch?v=YKN5jW8WJ9Y

Di sini ada beberapa ulasan tentang iklan yang dipaparkan. Sama ada pembaca-pembaca yang bijak sekalian hendak mempercayainya atau tidak, terpulang.




Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingk...ap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu
2.Buku - Bible
3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan
4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur
5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran

Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)
2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan
3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)
Pokok Krismas - Simbol Paganism



Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.
2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian
3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian
Scene 4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)

1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.
Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.

1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)
2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.
3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.

Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan

Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.

1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.

Cuba perhatikan, mengapa perlu ada awan yang 'menyalib' setiap menara masjid ini? Kebetulan jugakah ini? Atau memang di setiap menara-menara mana-mana masjid terdapat awan seperti ini?

Apa sebab perlu dipaparkan teratai dalam iklan Aidilfitri sedangkan banyak lagi bunga yang boleh disiarkan. Teratai ini mempunyai bahan yang menyala (pelita) di tengahnya seolah-olah teratai Buddha ketika melakukan upacara keagamaan mereka.

Mungkin gambar ini kelihatan biasa bagi sesiapa yang tidak menyedari tapi secara kebetulan atau tidak, inilah hasil penelitian yang diperoleh..

Rasanya semua sudah makruf tentang bintang 6 bucu yang terpapar bukan? Masya Allah.. Anda punya akal, nilailah kesemua ini dengan akal bijak anda..

Mungkinkah semua ini adalah kebetulan? Banyakkan membaca tentang agenda kafir laknatullah terhadap umat Islam memandangkan iklan ini berkaitan dengan perayaan umat Islam. Ingatlah, Allah berfirman dalam al-Quran: "Tidak akan pernah redha orang2 Yahudi dan Nasrani kerhadap kamu sehingga kamu menuruti telunjuk mereka" (2:120).

Saturday, July 24, 2010

Bagaimana nk buat BULK ENTRY seperti aku?

Tau apa bulk entry? sila baca sampai habis... di bawah merupakan contoh bulk entry...

Aku rasa dh lama tak enjoy.. rasa cam nk tengok wayang la harini.. tapi kang, habis plak duit simpanan. tapi terasa nk enjoy la.. cemana nh?? rasa cam dh lama sangat busy every weekend. keje study keje study keje study... bila rasa nk kuar, terasa rugi masa plak sedangkan bley keje time weekend nh.. nk ajak member2 kuar pon, geng biasa dh xde.. incik pait busy ngan bini dia.. incik faizal busy ngan tunang dia. cousin plak busy ngan bisnes kat KL. aku? membusykan diri ngan bisnes yang orang tak paham bila aku explain.

ada sape2 nk blanja aku ke? anybody? kalau ada sudi blanje, aku nk kuar. jimat duit aku. kalau xde, keje kat umah la jawabnye... aku terasa nk makan McD plak.. kalau tengok wayang sambil mengunyah mash potato pastu sapu2 tangan yang terkena sisa2 mash potato kat kerusi, pastu kuar makan McD double Big n Tasty sebanyak 2 set, ditemani teman yang boleh diajak bergelak ketawa bergembira bersama, oh~ sangat BEST!

bila terfikir pasal teman, teringat kawan2.. pastu teringat cik teman wanita yang kat pahang tu. oh~ kamu buatpe skang ye? adakah sedang tdo ngan mulut ternganga? ataupon tdo ngan mulut tertutup dengan senyuman dibibir menanti ciuman? wahh~ tak kawen lagi.. bila agaknya penulis mahu kawen? mesti la tahun depan... owhhh~! sebenarnya belum ditentukan tarikh... itu cuma target yang mesti dicapai sebelum tarikh target... bakal ibu mertua, jangan mintak hantaran mahal2 ye~ kesian kat anak auntie nanti lambat kawen plak. :-D

harini dh 24 July 2010. 1 July yang lepas merupakan new financial year untuk Maybank. mungkin juga untuk bank2 lain. ya, aku memang tidak peduli. so aku juga mahukan financial year~ financial year aku bermula dengan bulan Rejab. sekarang Syaaban. ini bermakna dh 2 bulan berlalu. apa yang aku buat dalam 2 bulan ni? yea, aku penuhkan diri dengan kebusyan berkerja, study, exam, research (bukan untuk master or phd), transfer duit, bayar bil (owh tidak!), dan berpuasa. kenapa, xpercaya? hasilnya, boleh berjimat sehingga 40% gaji, dan juga berjaya mengurangkan berat badan! setakat ni, sudah berjaya mengikis 6kg.. diulang lagi 2 kali ye cik2 dan incik2, 6KG! 6 KILOGRAMS! sila jeles ye.. financial year kali ni juga menyaksikan sedikit penghijrahan aku dari wilayah hitam ke wilayah putih (sila abaikan kalau xpaham), dan juga menyaksikan budget terbaru aku.

Target:

  • RM10,000.00 dalam tempoh 4 bulan.. boleh ke?
  • ok, reduce sket scale tu; bayar utang study dengan mama RM7,000.00. ok?
  • kecikkan scale sket lagi, dapatkan Canon EOS 50D @ Nikon D90 sebelum hari raya yang bakal tiba! (sila rujuk gambar yang sangat besar kat bawah ye..)
  • Kecikkan skali lagi; I-Phone 3G (saya perlukan phone ini sebenarnya supaya dapat 'berkerja' ketika berkerja tanpa pengetahuan bos) sebelum raya..


tu target untuk tahun ni.. cemana plak target tahun depan? ehem~ tak payah announce kot kat sini. dalam berjimat, sebenarnya masih banyak duit aku habis. beli itu dan ini.. tapi anggap jela semuanya investment..

cemana plak dengan Incik BONEKALIFE? walaupon cam dh lama menyepi, sebenarnya masih berjalan seperti biasa. incik penulis telah menubuhkan Bonekalife bersama seorang rakan yang kurang berat badannya pastu disertai dengan seorang lagi teman yang terer melukis. bersama2 kami bertiga memperjuangkan Bonekalife sampai masuk TV. tapi sekarang ni semua seperti busy. tertutamanya incik penulis sendiri. owh~ sedihnye aku mengenangkan komitmen yang bertimbun tunggu dateline. untuk mengelakkan Bonekalife uzur, 2 orang member telah menjalankan 1 planning dan ditambah dengan 1 lagi planning oleh incik penulis sendiri. jadi, tunggu dan nantikan la kemunculan Bonekalife di dunia perniagaan Malaysia.

kenapa aku menulis dengan panjang ni? dan topik plak semua bercampur aduk. sebabnya aku tak sempat nk update blog, jadi aku tulis banyak2 topik. inilah yang dinamakan BULK entry! korang boleh baca 1 topik seminggu. kalau ada 4 topik kat sini, maka 1 entry ini akan berjaya bertahan selama 4 minggu! yeah, incik penulis memang seorang yang hebat matematik.. bercakap pasal matematik, semester depan incik penulis akan mengambil subjek matematik. doakan kehandalan otak incik penulis ye...

baiklah, setelah panjang dan lebar (panjang x lebar = luas permukaan) aku menaip kat sini, makan tibalah masanya untuk aku sambung tdo. kerana apa? kerana hari ini la buat pertama kalinya aku merasa seperti ada cuti di weekend hari. aku mahu bangun kembali selepas sejam dan pergi menyetelkan hutang motor. kemudian mahu kembali bekerja di waktu cuti... sebagai penutup, maka saksikan la target CONTOH kereta pertama yang mahu dibeli penulis sebelum berkahwin... (sebenarnya tak tau nk beli kete apa, cuma nk yang murah dan selesa..)

kredit: Paultan.org & http://acap.gen-7.com/


pic source: KLIK SINI ada banyak lagi gambar...

Saturday, June 26, 2010

Cool Jumper Contest

Woweeee~ sekarang terlalu sibuk untuk post entry... so, harini aku juz nk upload gambar je, khas untuk contest yang dibuat oleh cik Nina Aman. sedikit detail pasal gambar ni; gambar di ambil bersama Cik Aimi-Honey di Cherating oleh En Roy Roches.. masa nh perut penuh lagi sebab baru sudah makan bbq~


ok, syarat-syarat contest ni;
  1. Rakamkan sebarang gambar anda atau bersama kawan2 dengan aksi lompat yang paling cool.
  2. Gambar yang diedit secara sederhana atau yang unedited juga diterima.
  3. Be my follower --> Nina Aman
  4. Repost entri ini di blog2 anda dan tag 4 kawan.
  5. 2 foto dengan aksi lompatan paling cool akan disiarkan di blog saya dan berpeluang menerima hadiah menarik.
  6. Tarikh tutup: 4 JULAI 2010
ok, next thing is aku kena tag few friends.... dan rakan2 yang saya nak tag adalahhhh~

  1. Aya-nee
  2. Uya
  3. Moona
  4. Roy Roches
  5. Aimi Honey


Friday, June 11, 2010

Lambang Zionis dalam komputer korang yang korang tak pernah perasan

ini merupakan email yang aku terima. so dengan perasaan ingin tahu, aku pon test...



ramai yg tidak tahu di dalam komputer kita ada menyimpan lambang zionis. tak percaya? lihat disini C:\ProgramFiles\Microsoft Office\MEDIA\CAGCAT\J0285926.WMF tolong delete file ni..foto kemenangan lambang zionis..harap hebahkan..

try it n korang akan nampak logo Zionis dengan lilin bercabang...

Monday, May 17, 2010

Berhati-hati dengan kes penipuan akaun bank anda!

 
Lagi2 fraud sms... hari sabtu lepas, aku terima lagi 1 SMS berbunyi; "tahniah, anda merupakan pemenang bertuah oleh Shell Sdn Bhd dan anda layak mendapat RM19,000.00 TUNAI! sila hubungi 017-******* sekarang!"
kalau korang explore blog ni, aku penah tulis entry tentang perkara yang sama, FRAUD SMS.. bley klik kat SINI... kali ni, aku buat benda yang sama lagi skali, aku telefon penipu tu... apa yang berbeza ialah, penipu ni tak tukar slang langsung... kekal dengan slang indon dia.. pastu cakap plak laju. xsempat aku nk paham...
apa yang aku nk dedah kat sini pon benda yang sama, kaedah penipuan diorang. walaupun dah banyak kali di ingatkan, ramai lagi yang terkena dengan penipuan camni. dan ada yang kena berkali2.. semuanya sebab tamak sangat nak duit cepat.. lepas tu salahkan bank. yang nk kena handle diorang nh, frontline cam aku ni la. nasib baik skang dh masuk department lain. ok, zaman skang ni, kes penipuan boleh berlaku melalui cara2 kat bawah ni;
1. SMS - diorang akan sms cakap korang menang hadiah lumayan cam cash or kereta or pape je.. diorang akan mintak korang telefon no yang diorang bagi, kemudian diorang akan menyamar cam agen syarikat tertentu dan mintak korang ikut arahan diorang.. sebenarnya diorang cuba dapatkan info dari korang, dan gunakan info tu untuk buat 1 akaun internet banking supaya mudah diorang pindahkan duit korang. diorang xterer komputer pon, cuma bijak ambil peluang terhadap golongan yang tak tau @ tak penah amek tau pasal dunia teknologi sekarang.. (rajin2 la membaca ok, tambah ilmu...~)
2. EMAIL - diorang akan mintak korang login ke link yang diorang bagi, sebenarnya link tu tipu. korang kena tengok address webpage tu, bukan tengok rupa webpage tu. sebenarnya diorang akan buat 1 webpage yang nampak sama dengan yang original... cara diorang tipu ialah dengan mengatakan akaun korang ada masalah, so kena kemaskini... kadang2 diorang akan cakap korang menang pape.... macam2 trick lagi la. untuk tambah konfiden, dalam email tu diorang akan letak gambar orang2 yang berpengaruh cam CEO Maybank ke, pastu buat ayat yang kononnya CEO tu yang tulis... tolong la jangan percaya semua tu.
3.  TELEFON- ada penipu yang akan telefon terus kepada korang. kalau korang nk apa2, korang jangan la deal melalui telefon, pegi terus ke branch berdekatan...
golongan yang kena tipu ni merangkumi semua usia, semua jawatan termasuk polis dan pengurus syarikat, peguam, guru... 1 peringatan, korang perlu baca arahan di ATM bila nak buat transaksi, part ni yang selalu orang lepas pandang. kat ATM, pihak bank akan letakkan notis, peringatan tentang kes2 penipuan camni.. jadi, rajin2 la membaca~
apa yang diorang akan buat lepas tipu korang?? diorang akan transfer duit korang ke akaun orang lain dan transfer lagi ke banyak lagi akaun orang lain dan lepas tu diorang akan transfer semua jumlah terkumpul tu ke INDONESIA! setelah duit itu di transfer, maka pihak bank tidak boleh mengembalikan duit anda kerana TAK ADA BUKTI IANYA PERBUATAN PIHAK LAIN, kerana duit itu ditransfer oleh 'ANDA' melaui akaun internet ANDA! jika anda bertindak cepat, membatalkan transaksi sebelum wang tersebut di transfer, maka anda akan ada peluang untuk mendapat kembali wang anda~!
apa yang menjadi persoalannya sekarang ialah, telah banyak report polis dibuat, dan telah dinyatakan no telefon yang digunakan penipu, namun masih lagi tidak dapat dikesan. bukankah semua no telefon sekarang ni perlu didaftar? rasanya lebih mudah untuk di kesan.... pasal hal ni, aku taknak tulis lagi sebab tak tau procedure2 polis. aku cuba dapatkan penjelasan dari pihak polis nanti.... papehal pon, make sure korang hati2.. apa yang korang perlu tau ialah;
  1. jangan dedahkan no kad anda. korang boleh tengok no kad 16digit (untuk kad Maybank) kat atas bank..
  2. korang jangan dedahkan no security anda yang 3 digit kat belakang kad tu.. no 3 digit ni ada pada kad kredit dan kad debit..
  3. korang jangan senang2 bagi no pin ATM card korang kat sape2 yang dikenali @ tak dikenali..
  4. sila amek tau pasal servis2 bank... 
  5. cari member keja bank sebagai tempat rujukan :)
  6. sila amek tau pasal TAC number (untuk maybank users).. ramai tak tau pasal benda ni... 
  7. jangan register no orang yang tak dikenali pada bank.. 
so, aku rasa takat ni je entry untuk malam nh. sok keja, 1st day kat branch baru~ :-D chiaoooo~

Sunday, April 25, 2010

Blogger ohh Bloggerrrr~

Friday, April 23, 2010

Tukar Personaliti Dengan Menukar Bentuk Tulisan Korang

Panjangnya tajuk entry aku kali ni.... ok, ni bukan entry aku. credit goes to Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah dan http://feryco.com/ di atas artikel ini.... artikelnya berbunyi begini:


Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah 

tulisan 

Pertama: Tekanan
i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif
ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit.
Kedua : Bentuk Tulisan
i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat.
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)
ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)
Ketiga : Kecondongan
i. Condong ke kanan
· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih
sayang, berani, pemurah
ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
campur orang
iii. Tegak
· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah
iv. Campur-campur
· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)
Keempat : Kerapatan
i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.
ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut
Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z
i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan
b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri
Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)
i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana
Rumusan :
Tulisan mencerminkan peribadi… Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup.

p/s: amacam, nak try??

Thursday, April 8, 2010

Rafiqin Darwisy Mati Dibunuh

Sorry semua, tajuk kat atas tu berdasarkan gambar aku jumpa nh. memula aku pon terkejut. haha... aku tak tau la sape yang edit nh. entry aku pasal Rafiqin Darwisy ni bertarikh 8 april tapi gambar ni bertarikh 9 april.... aku nk kredit pon xtau kat sape. mungkin korang boleh try bukak website kt watermark gambar tu... :D

Kalau korang kenal Rafiqin Darwisy, korang mesti tau pasal cerita sensasi yang dia buat. lately, Rafiqin Darwisy ni dh jadi femes mengalahkan artis2 yang baru menang Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) disebabkan tindakan Rafiqin Darwisy mengutuk arwah Din Beramboi.
Aku try bukak page Rafiqin Darwisy di Facebook tapi xboleh. rasanya dia dh delete account facebook dia kot. kat myspace aku tak try plak. ada beberapa screenshot yang aku copy dari group Kami Benci RAFIQIN DARWISY mengutuk kematian DIN BERAMBOI !! dan blog ZonBebas.com aku paste kat sini.



Apa yang aku nk komen kat sini ialah perangai budak2 skang nk cari publisiti. zaman skolah aku dulu, teknologi internet ni belum berkembang lagi, so xde la kes2 macam ni. tapi bila kemudahan dh ada, ada pulak budak2 yang buat hal. akal tak panjang agaknya. tapi so far aku tengok result budak2 macam makin bagus (just untuk math n science, bukan Agama Islam).. kepandaian boleh datang pada umur yang muda tapi kematangan tak boleh. betul ke ayat aku tu? abaikan..

apa yang Rafiqin Darwisy buat memang bukan tindakan yang bijak. mengutuk Din Beramboi setelah din beramboi kembali ke rahmatullah. tapi, bukan Rafiqin Darwisy je yang buat benda nh. ada sorang lagi yang cuba ikut jejak Rafiqin Darwisy iaitu Nazmi Jan... tapi tak menjadi sefemes Rafiqin Darwisy la. mungkin dia perasan apa yang dh jadi kat Rafiqin Darwisy. ni screenshot yang aku amek kat group.. diorang cakap dia reply kat page arwah din beramboi.. aku rasa xperlu kot aku letak link page dia kat sini.. :)



kalau korang nk bersoal jawab dengan Rafiqin Darwisy, korang boleh pegi ke link ni: http://www.formspring.me/niqifar.. nampak macam dh insaf. mungkin Rafiqin Darwisy terlalu tertekan dengan apa yang dia buat. seperti kata orang2 tua, terlajak kereta boleh gostan, terlajak kata buruk padahnya... (seperti karam singh walia plak...)

Wednesday, April 7, 2010

Ali Setan, korang kenal kan? Nak tau cerita terkini beliau?

Alhamdulillah, hari ini kami dapat mendengar kuliah yang disampaikan oleh Tuan Haji Mohd Azmil Bin Dato' Mustapha atau dulu pernah dikenali sebagai Ali Setan. Beliau kini sedang belajar di Syiria dan pulang seketika ke tanahair. Kami sempat menjemput beliau untuk memberi tazkirah di surau pejabat kami. Janggutnya sudah putih melepak dan panjang.

Pada permulaan, beliau menceritakan bagaimana dia menjadi baik. Saya pernah membaca artikel yang sewaktu dia menjadi artis , apabila pulang ke rumah beliau suka menonton bacaan Al-Quran dan terjemahan di TV1 setiap malam sebelum siaran TV tamat. Rasanya bacaan itu tiada lagi sekarang. Hal ini tidak pula diceritakan pada hari ini.

Menurut beliau dia mula ingin menjadi baik apabila berkunjung ke New York untuk menghadiri bengkel perfileman selama 3 bulan. Beliau merancang untuk tinggal di rumah kawannya di New York. Beliau berjanji untuk pergi ke sana pada hari Jumaat tetapi oleh kerana terlalu excited, beliau ke sana pada hari Selasa. Kawannya tidak bersedia menerima beliau kerana sepatutnya beliau hadir pada hari Jumaat. Tanpa tempat tuju, beliau menaiki teksi dan menyatakan ingin ke New York.

"New York besar tuan, ke mana ?" tanya pemandu teksi berbangsa Pakistan.
"Saya tidak tahu.." jawab Ali Setan.
"Kau ni Orang Islam ke? tanya pemandu teksi.
"Ya. Islam" jawab Ali Setan.
"Kalau aku bawa kau ke Masjid, ok? tanay pemandu.
"Boleh juga" balas Ali. "Walaupun di Malaysia jarang-jarang ke masjid, di New York ke masjid pula", kata Ali di dalam hati.

Oleh kerana pada masa itu sudah masuk waktu solat, Si pemandu teksi juga solat di masjid. Ali juga turut sama. Akhirnya Ali dapat menumpang tidur di masjid di New York selama beberapa malam. Beliau turt solat di sana. Beliau berfikir, bila pulang ke Malaysia nanti beliau ingin berubah menjadi baik. Inilah anatra titik perubahan beliau.

Untuk perkongsian ilmu pada hari ini. Beliau berkongsi tujuh perkara yang sunnah yang beliau sendiri telah amalkan. Ianya adalah :

1. Solat Tahajud.
Ustaz Azmil mula solat tahajud apabila terpaksa menjaga anaknya ketika usianya 4 bulan. Ketika itu beliau bercerai dengan isterinya. Anaknya suka bangun pada pukul 3 pagi. Beliau mengambil kesempatan untuk solat tahajud dan merasa nikmat solat tersebut.

2. Membaca Al-Quran
Sewaktu waktu dahulu beliau tidak pandai membaca Al-Quran. Pada masa itu beliau tidak hafal Al-Fatihah. Beliau terpaksa menulis Al-Fatihah dalam tulisan rumi jika ingin solat. Alahamdulillah beliau kini telah hafal banyak surah.

3. Solat Berjemaah di Masjid
Beliau cuba solat 40 waktu di masjid. Banyak dugaan yang dihadapi seperti selepas 30 waktu lebih ada bermacam-macam perkara berlaku seperti birthday mak beliau, sepupu kahwin dsb. Akhirnya beliau berjaya solat 40 waktu dan sekarang tetap melakukannya.

4. Solat Dhuha
Dhuha sebagai anak kunci rezeki. Ustaz Azmil pernah menyimpan sebanyak RM3 juta sewaktu menajdi artis. Duit berkenaan habis dalam masa 2 tahun sahaja. Ketika pergi ke Syiria, beliau sudah mengamalkan solat Dhuha. Duitnya habis selepas 3 bulan setengha, namun rezeki beliau dan keluarag di sana tidak pernah putus. Beliau telah pulang ke Malaysia sebanyak 7 kali dalam masa 3 1/2 tahun. Tidak termasuk ke tempat lain seperti London, Brussel, Dubai, etc.

5. Bersedekah
Adat di Syiria ialah guru akan memberi makan atau barang kepada anak murid. Ustaz Azmil mengajar bahasa Inggeris di sana keran beliau fasih berbahasa Inggeris. Selepas kelas di rumah beliau, anaknya akan memasak makanan. Pada suatu hari selepas memasak, semua bahan makanan seperti beras, ayam, dsbnya habis. Alhamdulillah keesokan harinya ada orang menghantar seguni beras dan bahan-bahan maskan lain.

6. Sentiasa Berwuduk
Apabila berwhuduk, malaikat akan berdoa meminta keampunan ke atas orang yang berwudhuk.

7. Sentiasa Beristighfar ke Allah
Selalulah meminta ampun dan bertaubat kepada Allah agar Allah menganpunkan dosa-dosa kita.

Semoga bermanfaat.

p/s: terima kasih kepada Tuan Azemi Ali (http://azemiali.blogspot.com/) yang bagi kebenaran untuk copy artikel beliau untuk diletakkan disini.. Jika ada kelapangan, korang boleh pegi ke blog  Hidayah Iman Amal milik beliau untuk baca entry2 disana... :D

Monday, April 5, 2010

No Sacrifice, No Victory


Lebih kurang 2-3 minggu lepas, aku beli 3 buah buku...

1. Ilmu Pengaruh
2. Rahsia Bisnes Orang Cina
3. Sistem Kedai Online dengan Zen Cart

Ketiga-tiga buku ni ditulis oleh golongan professional. mungkin tidak se-femes Robert T. Kiyosaki, namun mereka mempunyai kredibiliti masing2..
MALANGNYA, sampai harini aku belum lagi sempat baca ketiga2 buku tu kerana terlalu sibuk dengan keja2, dan juga study.. kadang2 rasa macam nk putus asa gak, rasa macam suatu beban sebab tak cukup rehat. tapi mama slalu bagi semangat, hunny pon selalu bagi sokongan, dan alhamdulillah mindset aku pon di setting dengan betul supaya aku faham dan boleh terima ujian-ujian dari-Nya. nasib baik jugak aku ada blog ni, boley la lepas2 tension sket, blog walking ke blog2 member yang suka merepek tapi sangat best~!
Minggu ni minggu exam aku. Mula harini untuk paper Learning Skills for Open and Distance Learners, follow by English for Oral Communication hari rabu ni dan last paper hari sabtu ni iaitu Principle Management.. Paper 1st aku tadi, aku diberi masa 1 jam 30 minit untuk jawab. tapi lepas habis jawab aku tengok jam ada lagi sejam. biar betul! aku check balik jawapan, dh xde pape nk ubah dh.. so aku keluar dewan exam dan balik buat keje lain.. :P jadi sekarang aku ada lagi 2 subject!
Akhirnya lepas final, aku harap boleh la aku tumpukan perhatian penuh pada keja, bisnes dan buku2 aku~ \(^0^)/.. susah dan memang stress nk handle banyak keja dalam 1 masa. heavy duty i got here~ but what to do... 'with great power, comes with great responsibility' (Uncle Ben Parker..) aku ada great power? hehehe... maybe yes~
So, cemana aku lepaskan stress? antara benda yang aku buat:

1. Talk/msg to my Hunny, gurau2 dan gelak2..
2. Motivate diri sendiri.. always think +ve! whatever happen, sentiasa fikir +ve! (maybe dats y my Hunny cakap aku nh relax sangat..) bagi aku. kalau tension, kita tak boleh selesaikan apa2 masalah. (tapi kadang2 aku breakdown gak..)
3. layan video 'The Secret'..
4. baca manga
5. tengok movie n hangout ngan kawan2.. (dulu bley la, skang sebulan sekali pon belum tentu ada masa jumpa kawan even rumah ke rumah tak sampai 15min perjalanan)

lastly, end of my merepek today, aku nk quotekan 1 ayat oleh Archibald Witwicky: No Sacrifice No Victory!

Saturday, April 3, 2010

Pengalaman Mengedar Duit RM100


Tak payah login facebook pon boleh dapat RM100... bukan takat login, tak perlu ilmu computer, tak perlu tau baca (better tau baca la..) pon boleh dapat RM100. Tapi...... Hanya untuk warga emas di Pulau Pinang saja ye... Start hari ni, Kerajaan negeri Pulau Pinang bagi RM100 kepada setiap warga emas yang berumur 60 tahun dan ke atas (kalau tak silap..). Maybank adalah bank yang bertanggungjawab untuk tugasan ni. So, secara automatiknya, aku terpaksa keja hujung minggu. cuma pada minggu ni, aku kena keja Sabtu dan Ahad. Tapi, memandangkan aku ada exam hari Isnin ni, aku mintak pelepasan untuk hari Ahad.
Harini saja, Maybank cawangan aku keja dh edarkan RM100 kepada lebih 1400 orang warga emas. aku sorang je dh ada 250 orang warga emas, tu pon baru pukul 3.30p.m. bank bukak jam 9.00a.m sampai 4.00p.m. Setiap Maybank akan terima list warga emas yang akan datang amek duit. Untuk cawangan aku, ada lebih kurang 2400 orang yang akan terima. cawangan lain tak sure pulak. =P Setiap warga emas akan datang bawak satu surat bertulisan emas berserta kad pengenalan, kitorang cuma amek thumbprint tangan kanan, check IC, dan check branch kutipan diorang (semua ada tertulis atas surat) dan bagi RM100 kat diorang. Surat tu plak kitorang akan simpan untuk balancing dengan duit yang dikeluarkan.
Bila ada ramai customer, macam2 ragam yang aku jumpa.. harini, Maybank dh jadi macam pasar ikan. aku sampai tempat keja, dh ada satu barisan yang sangatttttttttttttttttttttttt panjang! aku tanya pakcik yang kat depan sekali tu, dia cakap dia dh tunggu dari pukul 7.30a.m! perghhh, penangan duit RM100 memang hebat.. bila bukak je pintu bank, diorang terus serbu masuk, tak nak jadi orang yang last. maka, bermula la aktiviti mengedarkan RM100.. antara ragam yang aku jumpa ialah:

  • ada customer yang datang bawak lesen moto, tapi xbawak ic. hmm, pelik gak. adakah lesen lagi penting dari ic? adakah kalau polis tahan ada lesen dan xde ic, diorang akan terlepas saman?
  • pastu, ada plak customer yang tengok bank bukak, diorang datang nk bank in duit dan nk withdraw duit. mintak maaf la encik, harini untuk pengedaran duit RM100 saja..
  • Ada customer yang cakap, "huh, ni mesti rasuah sebab nk pancing untuk ni...." aku terfikir, kalau rasuah, kenapa nak amek? haha...
  • Ada gak customer yang datang nak amek bagi pihak bapak dia, pastu marah-marah sebab tak dapat. Apek, lu ni pehal... kitorang kena verify customer, kalau third party, sila dapatkan surat pengesahan dulu. aku tak sempat nk explain dh marah2. nasib baik aku ni jenis cool, gelak jela sambil suruh pegi amek surat.
  • ada yang datang marah-marah sebab kitorang amek thumbprint dia. WTF! dapat duit pon marah lagi?
  • ada jugak yang mintak tukar duit kecik.. yang tak dapat la kitorang nk tolong..=(
  • ada sorang makcik datang tanya, "makcik dh cukup umur ni, boleh amek duit tak?" bila mintak surat, dia bagi surat apa ntah... so terpaksa la explain kat dia leklok, pastu dia pon jalan kuar dari bank dengan muka blur. tak tau la dia paham ke tak aku explain.
  • Auntie yang tak paham Malay pon ada gak... English pon tak paham... nasib baik kat sebelah aku ada amoi jadi translator.
  • harini ada sorang uncle menyembah aku macam tuhan sebab bagi RM100.. aku tak tau nk cakap apa, terkejut.. haha~!
  • bila sebut warga emas, mesti terbayang pakcik2, makcik2, auntie n uncle yang tua dan susah.. sebenarnya, CEO company yang berumur 60tahun ke atas pon dikira sebagai warga emas... ada yang datang amek tadi..
  • ada auntie yang datang nak update buku ASM dia, walaupon hari ni hari sabtu...

tu merupakan sebahagian cerita customer yang datang. ada banyak lagi sebenarnya. tapi harini memang enjoy buat keja. tak tau kenapa, tapi memang seronok. kitorang dibantu oleh beberapa staff Jabatan Kebajikan Masyarakat, YB dan pembantunya...
terima kasih gak kat YB sebab blanja Pizza harini... tapi dia lambat bagitau nak blanja, so aku dah sebat Big n Tasty, Double Cheese burger, 2 regular Coke, 1 Regular fries time lunch... cemana pon, aku tak melepaskan peluang Pizza tersebut.. tanpa bagi can kat manager yang busy kat ofis, aku sebat 4 slices... tapi xde air, kena minum Mineral free 2 botol je.. pape pon, kenyang gak... =D

p/s: the more you give, the more u get...

Saturday, March 27, 2010

Kenapa Lelaki & Wanita Tak Dibenarkan Berkahwin?

Semakin hari, umur makin meningkat... Keinginan nk berumah tangga semakin membuak2... tak tau la kenapa, adakah sebab kita makin hari makin gatal?
Tapi, kenapa laki ngan pompuan xley kawin? pelik kan? kalau bukan laki nk kawin ngan pompuan, sape lagi? takkan nk jadi cam zaman jahiliah kot, gay dan lesbian berleluasa... OK, sebabnya ialah, TAKDE DUIT! yup, sape nk bagi korang kawin kalau duit xde? nk bagi makan pasir?
yang takde makwe tu lain cite la.. sampai terpaksa cari tanpa peduli apa2 aspek... tu dh tahap desperate namanya. lawa ke, tak lawa ke, baik or buruk, perangai best or perangai hodoh, perfect or cacat, semua dah mencapai tahap tak penting.. yang ada makwe cam aku plak, berusaha kumpul duit... tengok la kat bawah ni;



tu la gf i, cantik kan~ i nk kawin ngan dia la... tak sabar dh ni.. dh makin gatal dan miang dh aku nh~ memandangkan aku semakin gatal nak kawin, aku bukak balik satu buku yang dh lama aku beli... baca balik sebab bagus buku nh. apa yang aku cari dalam buku ni sebenarnya???

- mengetahui ke mana hilangnya duit.. guna sket2 so tak terasa la, tapi hujung bulan je tengok poket dh kering..
- bagaimana merancang kewangan dengan betul supaya orang gatal cam aku dan korang (yang gatal saje ye..) boley kawin lebih awal dari perancangan...
- penerangan barang yang diperlukan untuk majlis tunang dan kawin, so aku boley bajet la kos nk kawin...
- ada tips2 romantik untuk pasangan (bukan untuk yang gatal je tau..).. ATTENTION: GUYS NEED THIS!!
- beberapa cerita menarik sebagai peransang semangat menumpul duit~ :D

Buku apa tu ye? haaaa, hasil tulisan Shuth, buku yang bernilai RM20.00 nh padat ngan apa yang diperlukan oleh bakal pengantin! memperkenalkan kepada sape2 yang tak kenal;



 click pada gambar untuk tau lebih lanjut tentang buku ni @ untuk dapatkan free gift dari Shuth~ (^_^)

Ooppssssss~! buku ni xde tips2 dan teknik lepas kawin yang dicari ramai lelaki ye~ aku dh terpengaruh ngan ayat Shuth, SYOK OO KAWINNN~!!!! :)

Saturday, March 20, 2010

Aku dah ada ILMU PENGARUH!


Ilmu Pengaruh, "bukan jampi tapi seni"... dh lama gila aku cari buku ni!!! nak tunggu cetakan kedua memang sangat lambat.. cetakan pertama dh sold out. dh banyak kedai aku cari, tak jumpa... tapi hari rabu haritu aku terima buku ni dari sorang officer aku yang kebetulan beli buku ni dan tak tau nk buat apa... (saja2 beli sebab rasa cam penah dengar aku sebut)... tak fikir banyak, terus aku beli dari dia.. summary??? nanti dulu ye, baru nk start baca....maklumat lanjut boley ke www.syahrulnizam.com...

p/s: bley tolong x?? bukak http://bonekalife.blogspot, pastu comment sket layout baru tu.. xsiap sepenuhnya lagi blog tu, so perlukan idea2 dan kritikan2 membina dari korang~ :D bley comment kt shoutout or kat sini ye... tq!!!!

Sunday, February 28, 2010

Infinity Downline, Kuasa100 itu HARAM?!!!

Aku terima banyak sangat email spam, pastu ada lagi spam ke inbox Facebook aku, semua promosi pasal Infinity Downline (id) ni.. Even aku dh reply JANGAN SEND ANYTHING REGARDING ID kat aku, diorang still hantar lagi. so, let me make it clear, benda ni aku takkan join, dan aku akan bagitau orang lain supaya jangan join.. kenapa? baca kat bawah ni, aku copy and paste sebijik2 dari website UZAR... sape tak kenal UZAR, mintak maaf banyak2 la yee.... Untuk mengelakkan berat sebelah :P korang boleh layari website UZAR sendiri untuk baca entry ni sekali dengan komen2 yang ada. Apa yang aku sampaikan kat sini sekadar rujukan untuk korang, dan untuk aku sendiri~ Bagi aku, kalau ada 1 unsur was2, aku takkan buat.. dalam bisnes, u can take the risk, buat dalam agama, kena amek the safe way.. tak boleh buat2 pandai~ enjoy the entry.. :D

Status Hukum Skim Infinity Downline @
Login Facebook Dapat RM 100
Oleh
Zaharuddin Abd Rahman
www.zaharuddin.net
infinity3.jpg
 
Bertalu-talu orang bertanya berkenaan skim perniagaan Infinity Downline dan ada juga yang menamakannya dengan ‘Login Facebook dapat RM100 hari-hari'. Sebenarnya saya amat skeptic dengan skim-skim sebegini malah amat muak lagi jemu untuk menelitinya kerana pada kebiasaannya hasil penelitian akan menunjukkan semua itu adalah sama sahaja cuma diubah sedikit di sana dan sedikit di sini. Oleh kerana itu, saya tidak dapat menyembunyikan perasaan bimbang melihat betapa mudahnya umat Islam di Malaysia dikelirukan dengan skim seperti ini, padahal telah berkali-kali dijelaskan konsep dan asas untuk menilai halal dan haram dalam skim sebegini.  
Padahal, helah pihak-pihak penganjur skim tersebut amat jelas dan terang. Pun begitu mereka masih mampu mengelirukan umat Islam kita. Saya berdoa agar kita semua mampu lebih rajin untuk berfikir  dan lebih cekap dalam memperbezakan antara skim-skim sampah dan emas permata.
Bagi menunaikan amanah Allah, selaku khalifah Allah di atas muka bumi, untuk menyeru kepada kebaikan, melarang kemungkaran, saya berusaha untuk mencari celah-celah waktu yang ada untuk diwaqafkan kepada umat Islam bagi menyediakan jawapan bagi soalan skim Infinity Downline yang ditanyakan ini.
Beberapa perkara perlu dikaji dalam hal ini dan saya akan nyatakan secara ringkas findings dan pandangan saya. Oleh kerana skim ini menawarkan sesuatu yang agak mudah, maka tidak sukar untuk memahaminya. Secara ringkas dan padat adalah seperti berikut:-
1.     Latar belakang syarikat dan web
Menyemak website utama Infinity Downline (selepas ini digunakan singkatan ID) melalui ‘whois', seorang pengkaji persendirian mendapati, web ini tidak menyertakan info yang mencukupi tentang pemiliknya. Berikut adalah hasil kajiannya.
Domain "Whois"
The Whois information for a website lists the owner and their contact information. The owner of "Infinity Downline" has purposely made their Whois information private. While not always a bad thing, this could mean they have something to hide. (rujuk http://www.imreportcard.com/biz-opps/infinity-downline)
Meneliti web utama ID juga menunjukkan kita tidak mempunyai sebarang akses kepada nama pencipta dan pengurusan penuh syarikat ID, malah sebarang komunikasi juga hanya melalui kotak khas soalan yang disediakan. Ini jelas ciri sebuah skim cepat kaya yang sentiasa berjaga-jaga dari mendedahkan identiti kepada pihak berkuasa.
Penilaian saya: Ia jelas satu unsur gharar yang menjadikan skim ini haram pada pandangan Islam. Manakan tidak, sekiranya web tersebut ditiadakan, semua sistem yang digunapakai oleh ahli dalam menyemak bayaran dan lain-lainnya turut hilang. Justeru mendedahkan diri kepada situasi perniagaan sedemikian adalah ditegah di dalam Islam.
2.     Asal dan perkembangan syarikat
Memang benar, kelihatan sistem ini berasal dari USA. Statistic www.alexa.com juga menunjukkan peratusan teramai pelawat ke web ID datangnya dari USA, diikuti dengan negara yang dipenuhi oleh pecinta skim cepat kaya iaitu Malaysia.
Justeru dengan fakta ini, jelas skim ini memang sedang mendapat tempat di kalangan ramai di seluruh dunia, sehingga jika dicari berkenaannya di google dan yahoo, majoritinya memuja memuji system ini sebagai sistem termudah mendapatkan duit.
Penilaian saya : Tahap tersebar skim ini di seluruh dunia menunjukkan tanda positif tetapi ia sama sekali tidak menunjukkan bahawa ia halal di sisi Islam. Skim cepat kaya Bernard Mardoff yang bernilai USD 5 billion lebih kelihatan reliable, tetapi ia tetap scam dan sebuah skim cepat kaya apabila ia tidak berniaga barangan sebenar dan hanya memusing-musingkan kentungan dari orang bawah yang baru masuk kepada orang atas sistem piramidnya.
Justeru, pertumbuhan skim ini tidak memberi sebarang impak positif kepada penilaian hukum. Namun ia juga tidak memberikan impak negatif kepadanya. Oleh itu, penilaian hukum terletak kepada aspek-aspek lain dan perkembangannya di seluruh dunia dan disertai ramai TIDAK SAMA SEKALI boleh membuktikan ia adalah sebuah system yang halal di sudut hukum Islam, dan tidak juga mampu membuktikan ia legitimate di sisi undang-undang.
3.            Produk yang dijual
Sebagaimana dimaklumkan di web mereka, produknya adalah berupa ratusan e-book, audio dan video training untuk belajar menggunakan software tertentu seperti vista, microsoft, excel dan lain-lain. Berikut senarainya audio  :
Outsourcers Bible
Easy Niche Riches
Profitable Web Site
Finding a Lawyer
Cyber Law
Grant Writing
Guerilla Marketing Tactics
Business Card Marketing Tactics
All About Acne
Patent Pending
Bedroom To Boardroom
Profit From Public Domain Data
Internet Finacing
Mentor Fortunes
Investing In You
Time Management
Marketing Moms
Wealth Building Secrets
Virtual Plastic
Article Marketing
Hiring and Retaining Good Employees
Life After Stroke Male Part
Life After Stroke Female
Leveraging Public Data
Home Seller Power Tips
Website Supernova Audio
You and Your Tattoo
Convert Docs To PDF
Blogging Your Way To Business Success
Internet Marketing Mindset
Viral Marketing
Social Bookmarking Secrets
SEO Cash Cow
Change Your Mind
eBay Marketing
How To Promote
Membership Site Call
Mastermind Recordings Marshall
Mastermind Recordings Marc Goldman
Mastermind Recordings Kacper
Mastermind Recordings Gislason
Instant Bestseller
Profitable Forex Trading
Extreme Persuassion Strategie
Customer Tested Buying Triggers
Explosive Influence Tactics
Clever Profit Generating Insights
Blockbuster Cash Secrets
Covert Product Selling Principles
Breakthrough Sales Solutions
Amazing Advertising Tips
Boot Camp
Million Dollar Copy
Internet Made Easy
How To Buy Into Success
Portal Profits
Business Metamorphosis
Getting Away From The Hype
IT for Small and Home Based Businesses
Skip The Mistakes To Success
Easy Money Interviews
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Stephen Pierce
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Shawn Casey
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Mike Stewart
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Mike Litman
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Linda Forsythe
Big Seminar Interview Atlanta 2004 John Childers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Joe Polish
Big Seminar Interview Atlanta 2004 JJ Childers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Atlanta 2005 Harv Ekers
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Armand Morin
Big Seminar Interview Atlanta 2004 Alex Mandossian

Beikurt pula senarai videonya :-
Affiliate Marketing 101
An introduction To Affiliate marketing 10 min 06 sec
Affiliate Networks & Product Selection 22 min 30 sec
Creating Your Site- continued 19 min 49 sec
Marketing Your Site 19 min 36 sec
More About Marketing & Closing Thoughts 9 min 21 sec


Camtasia Training Series
Introduction To Camtasia 7 min 23 sec
Producing Your Camtasia Video 19 min 25 sec
Recording And Editing Your Camtasia Video 7 min 56 sec
More About Editing Part 1 7 min 00 sec
More About Editing Part 2 7 min 47 sec
Creating a Camtasia Theater Project 8 min 03 sec


Drupal Training Series
How To Install Drupal 11 min 30 sec
Setting Up Drupal 12 min 42 sec
Site Building Options 20 min 27 sec
Adding Content & Managing Site Navigation 13 min 50 sec
Organizing Content 25 min 20 sec
Even More Setup 18 min 03 sec
Adding Modules For Improved Functionality 24 min 52 sec
Setting Meta Tags 13 min 51 sec

Exit Traffic Negotiator Installation
Install, Setup & Use Exit Traffic Negotiator On Your Web Page 16 min 46 bsec

Firefox 2 Training Series
Firefox Installing Firefox 5 min 3o sec
Firefox Blue Ice 5 min 10 sec
Firefox Bookmarks Manager 4 min 46 sec
Firefox Browsing History 7 min 41 sec
Firefox Clear Private Data 4 min 59 sec
Firefox Browsing History 7 min 41 sec
Firefox Download Manager 7 min 33 sec
Firefox Error Console 4 min 00 sec

download files 12 min 13
info bar 11 min 42
Karen's Cookie Viewer 7 min 28
keep updated 13 min 23
manage addons 7 min 10
phishing filter 11 min 17
pop up blocker 13 min 29
secure transactions 7 min 23
security overview 10 min 06
security zones 11 min 17
software explorer 13 min 41
spysweeper introduction 6 min 36
spyware malware 8 min 23
stop script errors 2 min 06
temporary internet folder 10 min 36
understanding certificates 18 min 31
windows defender introduction 11 min 05


Joomla Training Series
Installation 18 min 00 sec
Setup Joomla Site 17 min 49 sec
More Setup Options 24 min 28 sec
Create The Site 15 min 23 sec
Setup The Site 23 min 25 sec
Setup Contnued 13 min 22 sec
Inside The Site 18 min 46 sec


Microsoft Access Training Series
Access ACCDE Databases 1 min 52 sec
Access Email Updates 3 min 59 sec
Access File Format 1 min 45 sec
Access Layout View 2 min 32 sec
Access Navigation Pane 2 min 41 sec
Access New UI 5 min 10 sec
Access Password Security 2 min 43 sec
Access Navigation Pane 2 min 41 sec
Access Access Prebuilt Solutions 4 min 03 sec
Access Report Design 2 min 15 sec
Access View Toolbar 2 min 27 sec


Microsoft Excel Training Series
Excel Cell Types 3 min 20 sec
Excel Charting 4 min 18 sec
Excel Conditional Formating 4 min 44 sec
Excel Headers Footers 2 min 03 sec
Excel New File Format 8 min 51 sec
Excel New Interface 8 min 01 sec
Excel Pivot Tables 6 min 20 sec
Excel Shapes WordArt 3 min 09 sec
Excel Templates 3 min 44 sec
Excel Themes 3 min 20 sec


Microsoft Office Training Series
MSOffice versions 4 min 41 sec
MSOffice Upgrading From A Previous Version 6 min 14 sec

Begitulah beberapa petikan produknya yang boleh diperolehi dengan hanya USD25 atau RM 100.  Sekali pandang ia kelihatan cukup baik, namun apabila diteliti tajuk-tajuk tertentu dalam senarai audio, ia jelas agak banyak tajuk yang dijual berkait hal yang dilarang di dalam Islam, malah majoritinya tidak dapat dipastikan kandungannya sama ada halal atau haram. Lihat sahaja tajuk seperti:-
  Bedroom To Boardroom
You and Your Tattoo
Profitable Forex Trading
Ia pastinya mengandungi pengajaran hal-hal yang bertentangan dengan Islam. Tambahan pula kebanyakan tajuknya TIDAK MENARIK lagi TIDAK DIPERLUKAN oleh majoriti peserta.
Memang betul bible dan tatoo dalam tajuk tu mungkin bukan bermaksud bible yang sebenarnya, dan sememangnya saya tidak melihat sendiri isi kandungan produk kerana saya tidak menyertainya. Namun walau apapun isinya, tajuk sebegitu sendiri pun sudah salah di sisi Islam, macam orang nak jual daging lembu, tapi kerana nak bagi catchy, ia dinamakan babi salai. tetapi sebenarnya bukan babi, ia lembu. Tatkala itu ia tetap haram kerana salah guna nama.
Namun begitu, itu bukanlah isu utama masalahnya. Isu utamanya adalah produk ini hanyalah sebagai alat untuk mengabui mata pihak berkuasa dan peserta, kononnya mereka menjual produk, sedangkan produk yang dijual tidak mempunyai sebarang kualiti khas, malah semua kaedah dan tatacara pengunaan itu boleh dengan mudah diperolehi secara percuma di internet. Justeru itu, produk seperti ini jelas adalah satu produk tanpa nilai seperti 'sampah' yang dihias bagi mencantikkan gambaran skim sahaja. 
Selain itu, semua produk yang dibeli orang peserta TIDAK boleh diketahui isinya dengan jelas ( khususnya bagi tajuk-tajuk yang terlalu umum dan tidak direct to the content) kecuali setelah menyertainya. Ketika itu unsur gharar sekali lagi muncul dalam skim ini. Walaupun unsur ini semata tidak cukup kuat untuk menjatuhkan skim ini kepada HARAM, namun gabungannya dengan pelbagai isu dan masalah lain yang disebut dalam artikel ini, menyebabkan ia jatuh dalam sebuah skim perjudian dan juga riba.
Saya juga yakin majoriti yang memasuki system ini TIDAK SAMA SEKALI inginkan produk itu, malah tidak memanfaatkan produk yang diperolehi itu. Malah mereka hanya baru ingin mengetahui dan  membuka isi produk yang mereka miliki setelah artikel ini mensasarkan masalah pada produk.  Sebenarnya apa yang diingini adalah system reverse 2 up yang diwarwarkan membolehkan peserta memperolehi modal USD 25 dengan hanya seorang dowline, selanjutnya selaku upline mereka akan memperolehi komisyen yang merupakan keuntungan demi keuntungan.
Meneliti promosi-promosi dari ahli-ahli ID, amat jelas memperlihatkan niat dan kecenderungan mereka adalah untuk bergiat dalam system money game dan bukannya berusaha mempromosikan produk-produk tanpa kualiti mereka. Ini jelas apabila sistem komisyen lebih diutamakan dalam promosi berbanding produk. Produk-produk mereka tiada kualiti khusus kerana hampir kesemua tajuk pada produk itu boleh didapati secara percuma sama ada dari youtube, google search dan sebagainya.
4.     Plan pembayaran komisyen ( compensation plan)
Perkara pertama yang perlu difahami, apabila sesuatu sistem atau skim upahnya tidak disandarkan kepada nilai jualan barangan atau produk, ia adalah tanda awal ia merupakan sistem piramid, head hunting atau money game.
Seperti yang disebut di atas, skim ini menggunakan system reverse 2 up. Sedikit penerangannya boleh dilihat dalam video yang disertakan ini .
 


REVERSE TWO UP SYSTEM
Yang difahami darinya :
·         Dengan modal : RM100 ( 25 USD)
·         Setiap tajaan ahli 1 dan 3 (POWERLINE) kecuali kaki ke-2 dan ke-4 akan diperolehi oleh upline ( iaitu RM100 terus ke akaun upline)
·         Bermakna, setiap kaki 2 dan 4 dari POWERLINE, RM100 setiap seorang akan terus dimasukkan ke dalam akaun
·         Perkara ini berlanjutan hingga infiniti (melintang dan menegak)
CONTOH ; Seseorang menaja 4 orang A,B,C,D, maka (B) DGN (D) BERI KE UPLINE. Manakala (A) DAN (D) SEHINGGA Z (atau berapa sekalipun peserta yang punya..hanya 2 sahaja diberi kepada upline..dan 2 tadi akan melahir kan 4 untuk layak berniaga.

Sekiranya seseorang itu menaja atau mencari 10 orang ahli (=mangsa) ( ini diambil dari facebook ID , jika salah mereka yang salah)

Level 1 - 10 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 10 = RM900
Level 2 - 100 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 100 = RM900
Level 3 - 1000 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 1000 = RM90,00
Level 4 - 10000 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 10000 = RM900,000
Level 5 - 100000 Rakan Niaga = 100% * RM90 * 100000 = RM81,000,000
Itulah angan-angan peserta skim mat jenin, seolah begitu mudah untuk mencapai level 5. Atau berikut cara kiraan lebih detail yang disiar di web infinity downline sendiri
 
Let's say that everyone only gets 4 people their first week and duplicates...
Week 1 
You get your 4, you pass 2 of them upline. 
You keep 2. So 2 X $25 =  $50
Week 2 
Your 2 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 4. 
So 4 X $25 =  $100
*Add to that the people from the prior week rolling to this week
Week 3 
Your 4 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 8. 
So 8 X $25 =  $200
*Add to that the people from the prior week rolling to this week
Week 4 
Your 8 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 16. 
So 16 X $25 =  $400
*Add to that the people from the prior week rolling to this week
Week 5 
Your 16 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 32. 
So 32 X $25 =  $800
*Add to that the people from the prior week rolling to this week
Week 6 
Your 32 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 64. 
So 64 X $25 =  $1600
*Add to that the people from the prior week rolling to this week
Let's skip to week 10...
Week 10 
Your 512 get their 4.
Of course 2 each are passed up to you for a total of 1024. 
So 1024 X $25 =  $25,600
*Add to that the people from the prior week rolling to this week
Dalam web mereka sendiri, sama sekali tidak menceritakan kelebihan produk yang dimiliki. Tarikan bukan pada produk tapi pada kiraan komisyen di atas. Sebagaimana yang telah saya sebut dalam artikel MLM yang terdahulu, apabila yuran keahlian dijadikan sandaran komisyen dan segala komisyen itu juga bukan sebuah keuntungan hasil kontrak jual beli produk yang unik dengan kualitinya. Ia jelas sebuah system yang diharamkan di sisi Islam.
YURAN SETIAP BULAN
Ini adalah petikan dari kempen sana sini upline ID (rujuk facebook mereka) :
Kita akan terus-menerus dapat setiap bulan selagi downline maintain bayar USD25 tiap-tiap bulan. Paling best 100% bila anda menaja 1orang SYARIKAT TIDAK AMBIL APA-APA best program affiliate -INFINITY DOWNLINE ni.

Ini jelas satu lagi unsur haram, modal yang diwarwarkan sebenarnya bukan lagi USD 25 seumur hidup, rupanya adalah USD 25 sebulan!. Sedangkan produk yang telkah dibeli dahulu pun tidak gunakan, apatah lagi produk bulan depan yang belum pasti akan diupdate oleh syarikat atau tidak. Jika syarikat belum mengemaskinikan produknya,  malah tidak disebut secara jelas, manakah produk baru pada tiap-tiap awal bulan, maka atas apakah bayaran USD 25 itu dibuat? Sekadar untuk memastikan upline layak mendapat komisyen orang downline?. Jika itulah senarionya, ia JELAS Riba malah juga mempunyai unsur perjudian.
Perjudian semakin jelas apabila, kegagalan ahli maintain USD 25 setiap bulan akan menyebabkan dirinya terkeluar dari kaki dan tidak lagi layak menerima komisyen orang bawah, kini dirinya dianggap orang baru di bawah sistem kaki tersebut setelah pendaftaran dan pembayaran semula dibuat.
Penilaian saya:
Menurut pandangan saya, sistem komisyen dalam skim ID ini jatuh dalam bentuk riba. Ini adalah kerana apabila produk tidak lagi menjadi ukuran dan fokus, bayaran yuran yang diberikan hanyalah sebagai jalan untuk meraih wang tunai yang lebih banyak pada masa hadapan melalui system ini. Hal ini dijalankan melalui system system reverse 2 up.
Ia merupakan satu bentuk Riba Nasiah dan juga Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan mana-mana skim MLM atau affiliate yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya seperti ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, ebook , video, audio yang tidak relevan kepada pengguna khussunya yang tidak mahir bahasa Inggeris (bagi kes ID semua produk sampahnya di dalam bahasa Inggeris), atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian.
Ini jelas, pada hakikatnya, ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.
Sebagaimana juga disebut di atas, ia juga mempunyai unsur judi melalui yuran bulanan peserta. Yuran ini mendedahkan peserta kepada dua kemungkinan iaitu RUGI  (= kalah), atau terus mendapat komisyen lumayan dari downline ( = Menang judi).
Tidak dinafikan sistem komisyen ini boleh menghasilkan wang dan duit yang banyak kepada upliner khususnya apabila masih belum ramai yang menyertainya, namun itu bukanlah fokus artikel ini ditulis.
Tulisan ini memfokuskan kepada sama ada wang yang boleh diperolehi itu merupakan sumber dan cara yang menepati hukum Syariah atau tidak, dan ternyata ia TIDAK PATUH kepada undang-undang muamalat Islam.
 
KESIMPULAN AKHIR
1)      Latarbelakang syarikat ID diragui dan bermasalah.
2)      Produk ID adalah tiruan, tidak punyai nilai sebenar, bercampur intipati yang haram dan tidak diperlukan oleh majority ahli. Ini menjadikan penyertaan ke skim ID adalah kerana inginkan pulangan melalui system reverse 2 up.
3)      Akibat produk tidak berkualiti, tidak relevan dan yang dipromosi adalah lebih kepada sistem komisyen, setiap yuran yang dibayar adalah dengan niat dan hasrat untuk mendapat lebih banyak keuntungan tanpa sebarang jual beli sebenar, tatkala itu riba al-Fadl dan An-Nasiah berlaku. Ini adalah kerana komisyen disandar kepada yuran dan bukan jualan produk.
4)      Yuran bulanan USD 25 menjatuhkan ia di dalam unsur maysir atau perjudian.
Oleh itu, menurut penelitian saya, umat Islam MESTI DIHARAMKAN dari menyertai system ini. Sebarang promosi dan membiarkan promosinya betapak di web atau facebook anda juga adalah diharamkan di dalam Islam atas asas larangan bantu membantu dalam perkara maksiat dan dosa.
Adalah diharapkan umat Islam khususnya bangkit dari tidur dan mimpi untuk mendapatkan untung tanpa usaha yang setimpal. Dalam Islam setiap keuntungan mestilah bersumber dari penjualan sesuatu aset atau dari usaha sebenar terhadap sesuatu aset, bukan hanya untung atas angin secara goyang kaki atas penyertaan orang ke dalam sesuatu sistem pyramid.
Semoga kita semua diberi pembukaan hati dan minda untuk tidak menyertai, berhenti dan menyedarkan yang lain. Namun sekali terjebak, kegilaan kepada wang, harta serta sistem cepat kaya adalah ibarat arak yang memabukkan, tidak mudah menyedarkan mereka tatkala sedang mabuk, peluang dan ruang untuk yang menasihat dicerca adalah besar, demikianlah tabiat orang mabuk apabila dinasihat. Justeru bersabar kalian dalam menasihati mereka, semoga mereka lekas sedar dan sempat diselamatkan sebelum kemalangan berlaku.
Akhir sekali, tulisan ini bukanlah sebuah fatwa, ia hanya nasihat dan pandangan. Jika ada yang tidak bersetuju dengannya, terpulang kepada saudara dan saudari untuk menolaknya. Tiada sesiapa yang memaksa untuk menerimanya. NIat saya hanyalah untuk mebantu dan menyelamatkan kita semua dari murka Allah. Justeru tidak perlu untuk mencaci maki di web ini.
Ada yang menghantar email kepada saya bertanya tentang cara berhenti dan taubat. Ini jawapan ringkasnya. Jalannya adalah berhenti, sedarkan dowline juga dan semua komisyen yang masih lagi masuk disalurkan kepada faqir miskin. Modal sendiri boleh ambil semula.

Taubat boleh dibuat dgn menunaikan solat taubat sebanyak 2 rakaat dan insafilah dengan sebenar-sebenarnya keterlibatan dan kegelojohan kita terhadap wang dan harta itu, kemudian memperbanyakkan sedeqah dari semasa ke semasa. Selanjutnya panjatkan harapan setingginya kepada Allah untuk menerima taubat kita.
 
Sekian
Zaharuddin Abd Rahman
13 Rabi'ul Awal 1431 H
27 Feb 2010

Asyraff's Blog © 2008. Template by Asyraff.

TOPO