Saturday, February 28, 2009

Review aku: korang patut tengok!

TAHNIAH! harini ada gambar untuk kamoo semua tatap ngan gembiranye. harini ngan happynye aku gi mengushar2 movie menarik di GSC Sunway Carnival Mall. walaupon kesuntukan wang saku dan wang akaun aku tetap menabahkan diri kerna tahap pressure pada medula oblongata aku hampir mencapai klimaksnya~ aku perlukan hiburan sensasi dan terkini bagi melepaskan napsu aku yg membuak2 ini...


ada 4 movies kt situ, yg mana aku pilih? sure korang tau pnye.. sudah semestinya STREET FIGHTER: THE LEGEND OF CHUN LI. dh lama tunggu cite nh, aku gle tol ngan game nh time kecik. setelah berbaris sepanjang 13.298 meter, aku berjaya mendapatkan tiket. seterusnya, aku mendapatkan secawan milo ais(walaupon dok boikot tapi napsuku mengatasi keimanan...) serta hot dog (disahkan halal oleh jabatan agama).. tepat jam 1.56 petang, aku berangkat masuk dan dengan debaran keexcitedan aku untuk menonton filem tersebut. setelah tammmmmat je pada jam lebih kurang 4 petang, aku berjaya mengenalpasti beberapa babak untuk diberikan penghargaan dan pujian tertinggi..:

1. Part tembak menembak - hebat! dasat! kagum! hairan! pelik! ajaib! peluru xpenah habis, xde sorang pon yg reload. hero juz pakai tshirt ngan jaket, xde bulletproof vest. orang2 berpenaran kecik a.k.a pak pacak plak pakai lengkap skali ngan kevlar. walaupon senapang pak pacak lebih canggih, hero tetap menang pertandingan menembak orang paling banyak mati.
2. aksi2 ganas terlampau seperti babak cium secara mendadak tanpa memberi salam, menutup lampu serta dilakukan didalam kereta.. turut terlibat ngan babak membuka baju nampak dada dan perut.. i like~ part ganas memang best..
3. kepentingan dwibahasa - mereka boleh bercakap dalam bahasa cina thai dan english... hebat! dengan keunggulan yg terdapat pada mereka, mereka boleh mengejar penjenayah keserata dunia..
4. watak hero yg xkan mati walaupon ditembak ngan pelancar roket pada jarak 50 meter.
5. aksi bereffect ganas yg hebat! mengeluarkan aura terapi melalui tangan...
6. latihan mencari objek dalam gelap yg best, sesuai untuk orang yg berkahwin, mengesan objek melalui bunyi.
7. aku xkenal ko, ko xkenal aku, xpenah jumpa dan xpenah cam muka tapi kite saling tau nama masing2..
8. aksi gentleman mr bison terhadap kanak2 wajar diberi pujian. kesabaran menahan napsu membunuh selama beberapa tahun semata2 untuk membunuh sorang bapak yg xberdosa(kononnye tapi dh berat dh sebenarnye bahu kiri tu) di hadapan sorang anak yg seksi dan cun.
9. moto best!!! aku laing suke part nh, mantap!
10. sorang yg ada moto besar, rumah besar, barang pon besar tapi xde duit besar dan jugak duit kecik a.k.a xde duit langsung..
11. aksi tigershow yg membunuh penonton~ wow..
12. balrog yg xpandai bertinju amatlah menggeletek perut.. nasib baik bukan perut cam E Honda..
13. Vega rupa2 seorang penyanyi sensasi! aku baru tau!!!
14. rupenye kete api bley dipandu perlahan mengikut kawasan.
15. sorang lesbian suke tengok bontot orang rupenye...
16. lesbian melepaskan napsu ngan menghentak2 kepala didinding tandas disco. ummm, memang aksi seks terlampau..
17. kepada bakal2 bapa sila amek perhatian, anda boleh membantu kelahiran bayi dari perut seksi isteri anda dengan memasukkan tangan melalui pusat dan perlu dilakukan didalam gau yg berlilin dan adalah wajib bercium2 sebelum itu dan berpakaian seksisss..

banyak lagi sebenarnye anugerah aku nk bagi kt diorang nh tapi xcukup masa nk tulis. gambar2 lain dok tunggu turn nk ditayangkan. kesimpulannye aku memang kuciwe sangat2 ngan cite nh... haha, mana watak KEN? RYU? DELSIM? BLANKA? GUILE? CAMEY? mane mereka2 sume itu??? arrrghhhhhhhhhh!!!!!!!! dengan kekecewaan itu aku bergerak meninggalkan panggung dengan mengharap filem Dragonball: Goku Pelik bakal mengubat duka..

destinasi seterusnye ialah ISLAND RED CAFE... cam biasa makan chicken maryland ngan apple juice FREEEEEE~!!!


Sumenye bertujuan untuk mengumpul tenaga untuk aktiviti seterusnye iaitu berlagak shopping! yeah, acara ini memang best... tengok jela apa kitorang plan nk beli.. plan


yeah, jom pilih goggle! nk gi redang kena la prepare, pilih yg best. tengok price pon bley tahan, kaler hijau tu baru RM23.50...


haa, pastu pilih baju plak. fuh, hun, kalau u pakai yg belang ngan skirt tu, memang.... grr! (xmampu diucapkan ngan kata2 kerna mulut ternganga dalam fantasi nakal seorang lelaki kacak)... jage2 kang hanyut ngan ombak, i plak kene cover untuk u~
ada lagi bikini2 seksi n cumel nk tayang kt sini tapi time nk amek gambar tu, ada plak promoter cun dok usha2 pelik.. kerna takut ditekel, aku pon blah.


haa, untuk korang2(+aku) yg xtau berenang, kita ada option yg cute gitu.... pilih je yg mana berkenan.. awe, aku tau ko suke yg biru! aku nk buaya darat kaler hijau! hunny, u share ngan i k, kalau takut jatuh peluk je i.. i xkesah~

pastu aku pon balik dalam hujan yg lebat... habis basah dan kelihatan seksi sepanjang perjalanan.

nota penting: mengapa aku begitu noty malam ini? hormon ku xstabil agaknye... xpe, aku lelaki, xjadi masalah.

Friday, February 27, 2009

Life today..

harini xde gambar sebab tadi xbawak cam. dh lama xsempat nk berblogging nh. busy gile skang. mlm nh curik sket masa. hari ni aktiviti cam biasa, keje but habis keje ada meeting plak sampai kol 8.30 malam. siot tol. yg best sebelum meeting ada MAKAN-MAKAN! yeah, menu harini ialah nasi tomato.

soalan aku; banyak sangat ke aku makan sampai aku menjadi topik hangat harini? aku juz makan nasi briyani (nasi lebey 'sket' je..) + ngan daging kambing 2 ketul je.. pastu lepas 3 jam aku telan plak nasi tomato (nasi lebey 'sket' gak..) + ayam + daging seketul, pastu tambah sepinggan je lagi ngan ayam seketul. banyak ke? biasa je kan??? kecoh aa mamat2 bank nh.
habis tu aku ada meeting then habis meeting gi plak rumah ex-staff maybank, P'NG CHU CHUAN. dia nh memang sorang mamat cina yg bagi aku a very good person. dia dh keje ngan Maybank lebih 30 thn, skang dia terpaksa pencen awal sebab kanser, doc dh cakap dia xbley idop lama tunggu mati je. tapi dia xtunjuk pn muke sakit. time lawat dia, tengok condition dia agak teruk. antaranya:
-telinga dh totally pekak, xbley dengar dh..
-lidah makin kebas n nk cakap pon susah.
-badan tinggal tulang ngan kulit je. isi ntah kemana, dh kena siat buat kari agaknye..
-telinga kene sumbat ngan kapas, sebab ada bendalir dok kluar, kadang2 darah kluar.

sket cite pasal dia nh:
-aktif gle ngan sukan.. even time dia sakit, dia bley habiskan larian Penang Bridge 30KM. well, kalau masa muda2 dulu always top 10. aku tengok medal, trofi kt umah dia penuh. memang sorang sportman.
-xisap rokok n xminum arak langsung..
-kalau mana2 atlit, cthnye nicol david, pemain2 bola pulau pinang, sume yg datang bank akan cari dia dulu.
-sorang mamat cine yg aku kenal bley main sepak raga n sepak takraw.
-orang yg xpenah membezakan kaum.
-orang yg ajar aku pasal bank (walaupon kejap je tapi still cikgu aku).
-sentiasa fikir pasal orang lain compare ngan diri sendiri..
-dan lain2 lagi.. huhu~

as for me personally, i think he is a great man. pasal dia ada bini 10thn lebih muda dari dia. hehe... cute plak tu. sorang sportman yg sihat walafiat tetiba kena kanser. sume bende bley jadi, xkira condition orang tu. nasib baik ada insuran, at least ada gak sumthing untuk family dia. aku pon dh amek insuran, Personal Accident ngan Etiqa Life Insurance. kita bley plan future but xley expect apa nk jadi. it's not dat i ask the bad thing to happen but juz to prepare for the worst. ALL OF U also need to think ahead, get ready la..nk tobat... banyak dh dosa aku nh.

p/s: untuk Amy, Happy Belated Birthday!

Sunday, February 22, 2009

Gossip House aku yg baru~

nota penting: tayangan ini khas ditujukan untuk korang2 yg suke lepak2 kedai makan seperti Kemaman Kopitiam dan lain2 tempat yg cambest. juga ditujukan kepada orang yg sedang memboikot barangan israel.

Aktiviti tiap2 minggu aku ialah:
- Tengok wayang..
- Makan2 n lepak2 kt McD...
tapi, since aku mula memboikot McD, kitorang dh stop gi sana. but, semalam aku telah menjumpai tempat lepak baru, tempat membuang masa yg baru, tempat makan yg baru, tempat gossip yg baru, iaitu...
Red Island Cafe... xperlu lagi ketagih McD kerna aku bley makan chicken chop dan chicken maryland fav aku ngan harga RM10.80 + apple juice real fresh RM3.6.. yea!!!! worth a lot compare to McD. bila gi sana baru aku tau rupenye ada membership untuk Island Red Cafe nh. nasib baik cousin aku member. so ktorang bayar ngan dia pnye membership la. tempat nh ada system cam MLM gak la, tapi aku pedulik hapa sume tu since aku benci MLM. apa yg best? environment yg menarik n relaxing but happening at night. memang best.. pastu kalau point dh cukup, bley makan free! hahahahaha~!!! MAKAN FREE!
sape2 kalau nk jadi member cafe nh bley kontek aku ye.... aku sebenarnye xske ngan bende2 membership nh but since bende ni kene ngan lifestyle aku n d geng (bukan pengembaraan upin n ipin ek..), so aku bley la trime. dah, aku xnk explain apekejadah membership nh sume, aku xsuke. korang2 jangan dok suruh aku cari downline apekemende sume tuh. aku nk makan je. now aku nk tayang tempat lepak aku kt korang. ngeh ngehh...

ni tempat makan, suasana waktu siang. aku gi petang tu, xramai orang.. design dalam cambest.

tapi, yg paling best ialah CHICKEN MARYLAND + APPLE JUICE yg di belanja incik pali a.k.a couz aku.

Yeah, aku sedang berpura2 minum APPLE JUICE disamping mengontrol perut yg telah buncit diisi CHICKEN MARYLAND free..

Disini ialah kaunter pembayaran sambil membuat APPLE JUICE yg aku order. makan dulu bayar kemudian..

aku terlambat mengambil gambar. sesak sangat malam tu sebab ada SHUFFLE DANCE n ada band playing dat night.

ni plak suasana waktu malam kt cafe ni. bapak ramai... tapi xpe, still selesa so xjadi masalah. nk cuci mata? pon bley. cuci baju? sila ke kedai dobi blok depan ye...

kat mana lagi ada cafe ni? cafe nh ada kt 4 negeri setakat nh. Penang, KL, Melaka n Johor.. aku dapat tau owner dia cina. but ok la compare ngan barangan israel. pasni aku nk cari yg melayu pnye plak. setakat nh xjumpa lagi. teringat masa aku kt Kuantan aritu, aku tnye worker yg keje kt Kemaman Kopitiam tu;
______________________________________________________________
aku hensem: owner tempat nh cine ke bang?
pekerja makan gaji kurang hensem: kalau melayu, xde la maju camni..
aku hensem: owh, ok... (speechless) berapa sume makan2 tadi bang?
pekerja makan gaji kurang hensem: sume RM65 je.
aku hensem: xde diskaun ke bang? saye hensem nh..
pekerja makan gaji kurang hensem: sory la dik, ko bukan taste aku la. aku minat yg body cam kawan ko tu (merujuk pada incik roy roches)... kim salam kt dia yek
aku hensem: haa? ok.. (gay rupenye mamat nh.. nasib baik aku bukan taste dia)

*dialog diatas hanya 10% betul...

______________________________________________________________

huh, mencabar kredibility tol. but apa dia cakap betol gak, setakat nh susah nk jumpe cafe milik melayu yg maju melainkan Radix FC.. nk bincang pasal perangai kaum nh, kang aku bukak topik baru la.. berbalik pasal aktiviti aku hujung minggu.. aktiviti lepas lepak + buang masa + makan + gossip + berbincang perihal isu semasa + berpolitik _ berdiskusi masalah dalam dan luar negeri + saling memberi pendapat berkenaan ekonomi dunia, kitorang pon balik... dan siapa drivernye?

INCIK FAIZAL YG SEDANG MENGEJAR DUE DATE NK HANTAR KEJE YG SEPATUTNYE DISIAPKAN DALAM TEMPOH 7 BULAN TETAPI HANYA ADA 1 BULAN UNTUK DISIAPKAN..
P/S: takziah untuk beliau, semoga berjaya.... tengoklah muke beliau yg serabut itu.. beliau masih berusaha untuk senyum sambil drive avanza milik beliau walaupon coding yg beliau running telah stuck di level 1st dari 15 level.. takziah takziah takziah.. marilah same2 mendoakan kejayaan beliau...

Thursday, February 19, 2009

Cobaan Tuhan...

harini xbest. xde idea nk tulis blog.. sebab apa? sebab selsema teruk sangat. nk makan pon xselera. makan megi 3bungkus je malam ni... tambah ngan 2 batang sosej n 3biji telur ayam. pastu nk kena makan ubat lak. jgn harap la.. sok keje lagi, malasnye. tdo lagi best. bila la nk cuti. gaji plak masuk lewat bulan nh. hmmm, suke hati diorang je. xbestnye, cobaan semua nh... sabar, jadi la orang beriman. alhamdulillah... not d worst situation.

Tuesday, February 17, 2009

Misteri Apek Tua...

Nota penting: Cerita ini tidak mempunyai grafik memandangkan tahap kengerian yg terlampau dan boleh mengundang muntah hijau berlebihan...

Kejadian berlaku kira2 jam 12.10 t/hari hari Selasa 17Feb09.. waktu tu sunyi, kurang pelanggan di Bank. aku pulak kusyuk mengerjakan bertimbun2 contra item memandangkan masa yg telah suntuk. tetiba sorang apek MUNCUL depan aku bertanyakan berkenaan Bon Simpanan Merdeka.. pada ketika itu la insiden ngeri yg menghantui diriku bermula....
SERAM! TRAUMA! KETAKUTAN MELAMPAU-LAMPAU!! sampai skang terbayang wajah apek tersebut. giginye jongang dan air liurnye berbuih2 hampir menitik diatas kaunter. taik giginye pulak hampir tertembak akibat hembusan perkataan2 yg ingin diucapkan. memang trauma aku time tu memandangkan aku berada kurang semeter dihadapan apek tersebut.. semakin banyak apek mengucapkan kata2, semakin berbuih mulut apek tersebut sehinggakan terkumpul air liur sebesar size kacang tanah cap Ngan Yin yg korang slalu makan tu. taik giginye sebesar sim card Maxis. terdapat 2 dihadapan gigi dan 1 di sebalik pipi. kalernye kuning cair seperti kaler kereta ford escort model lama.semakin lama, semakin tertonjol keluar. kadangkala hampir tersembur keluar dari mulut namun berjaya diselamatkan ngan kepekatan dan kelikatan (viscosity) air liur beliau.
pada ketika itu, aku dh xmampu berkata2, otak ligat mencari jalan melarikan diri. setiap soklan yg diajukan aku jawab sepanjang lebar yg mungkin bagi mengelakkan apek menanyekan soklan lebey2. akan tetapi, setiap strategi yg aku lancarkan tidak berhasil. keadaan semakin tegang apabila apek mula bercakap ngan lebih kuat untuk bertanya officer di belakang ku. semakin kuat hembusan perkataan2nye dan semakin jauh tembakan taik giginye itu. possibility untuk daya lekitan air liurnye untuk gagal menahan taik gigi semakin tinggi! pada bila2 masa saja insiden bakal berlaku.. jantungku berdegup semakin kencang, perasaan takut mengatasi rasa takut untuk bersunat. aku berdoa, ya Allah, aku memohon ampun dari Mu, selamatkan lah aku dari bala ini... dan.. pada ketika di puncak kejadian, taik giginye pon lerai dari air liur apek lalu melekat di bibir apek yg merekah itu. dengan perasaan bangga dan berselera, apek menjilat bibirnye lalu mengaut kembali taik gigi sebesar sim card maxisnye itu masuk ke mulut, disedut kembali air liur berbuih yg semakin penuh dihadapan gigi jongangnye itu masuk lalu dicampurkan bersama menjadi satu santapan tengahari yg lazat lantas ditelan bersama2 seperti memakan kellog cornflakes ataupun honey star ataupun koko crunch bersama susu... muka apek kelihatan puas. aku tak pasti apakah kepuasan yg dikecapi apek. adakah jawapan kepada soklan2 apek ataupun kelazatan yg dirasai apek.
apek kemudiannye berlalu pergi meninggalkan bank. disaat itulah aku kembali bernafas. mukaku yg biru kehijauan kembali kecoklatan dan kesawomatangan disebalik kecerahan cahaya keimanan.. aku kini insaf, begitu besar dugaanNya pada hari itu. perasaan itu sehingga kini masih meninggalkan kesan mendalam pada aku. tatkala aku mahu menyantap lunch, mahupon dinner, wajah ceria apek bersama eksesorinye itu terpancar dalam memoriku. namun, aku tahu itu semua cobaan. aku harus pasrah. aku harus habiskan juga santapan2ku itu. orang cakap xelok membazir, amalan setan. walaupon perasaan bagaikan nk terkeluar balik apa yg aku makan, aku gagahkan diri kerana aku cuba mencapai target kg(s) ku ini. semoga Allah mengampunkan dosa2 diriku yg lemah ini~ amin...

p/s: disaat entry ini ditulis, penulis telah 36x muntah. semoga penulis berjaya mengharungi hidup dengan tabah. penulis merupakan owner blog ini dan kini terlantar diatas tilam akibat kehabisan kg(s) yg penat dikumpul beliau.. takziah untuk penulis... semoga cepat sembuh.

dapatkan gigi yg cantik dan sehat seperti Gigi Leung (duta gigi Suke Hati Blogging)

gunakanlah ubat gigi yg halal, boikot barangan israel..
Waheeda (Malaysian Suke Hati Blogging teeth model)

Sunday, February 15, 2009

Superheroku~

Yeah, korang yg lahir tahun 80-an mesti layan cite2 superhero gitu.. ye x? pastu korang mesti masa kecik2 dulu nk jadi superhero. tengok movie je pastu kluar umah petang2 mule la lawan cam hero.. dak pompuan x tau la kan, maybe gi main patung Barbie ke... Superhero memang bagi pengaruh besar kt aku n kawan2 sezaman aku dulu, orang cakap pengaruh tv la. kalau nk main, dak laki mesti nk main lawan2, sape hebat nk jadi hero. sume nk jadi hero. yg besar sket mesti monopoli watak. all the time nk jadi hero. Polis pon kitorang anggap hero gak, sebab ada pistol. tapi bila tengok filem barat, diorang mesti lagi hebat sebab pistol diorang canggih. haaa, tonight, live in Suke Hati Blogging, khas untuk budak2 laki (pompuan pon bley layan) aku mempersembahkan HERO-HERO yg berjaya mempengaruhi dunia kanak2 kitorg dulu.. enjoy~

Batman 1966 Fight Scene


Adventures of Superman


Wonder Woman


Robocop


Thundercats


Transformers (trailer 2009 Revenge of the Fallen)


He-Man


Gyavan a.k.a Gaban


Kamen Rider Black a.k.a Satria Baja Hitam


Flashman


Maskman


Ultraman


ada banyak lagi.. tapi dh penat list~

Daddy Naik Pangkat~

Semalam, my dad held a makan n baca yasin kt umah. dia baru nek pangkat to pegawai kanan after many times dia tolak tawaran nek pangkat. 1st masa aku nk UPSR.. 2nd masa aku nk PMR.. 3rd masa aku nk SPM.. sume sebab aku~ uhuk~ sebabnye, kalau naik pangkat kena transfer. so kalau dapat jauh xley la dia nk tolong aku pape. a very good daddy! dis time ok la, aku pon dh keje, kalau ada pape aku bley settle..

ini antara juadah simple petang tu.. tapi aku xsempat makan memandangkan aku menggunakan teori "tuan rumah mesti bley makan sume even after tetamu dh balik"...

mama aku tengah siapkan tempat n barang2 untuk majlis simple nh. sebenarnye mama xbagi letak gambar dia dalam blog sebab dia xmekap tapi aku curik2 letak. bwahaha~ xpe, mama xbukak tenet....

si penguin happy feet setia menanti orang menekan punat di perut....

Yeah, perarakan sempena majlis simple nh... korang ingat merdeka je ke ada perarakan? macam Monster Inc. x? majlis nh untuk mentara2 pompuan kampung je...

sedikit cenderamata a.k.a cenderahati (pilih je yg mana korang rasa betol...) dari pihak tuan rumah..
memandangkan aku xaktif aktiviti2 kampung, diorang xkenal sangat aku.. TAPI! iya... tapi, bila diorang tengok aku, mula la kene interview.. "owh, ni ke yg sulung nora??(nora tu mama aku).. besar dh ye rupenye.." mama aku jawab, "dh keje dh pon..." then diorang dapat tau aku keje kt mana diorang pon, "...owh keje bank! eh maznah(bukan nama sebenar), anak pompuan ko skang buatpe? lebih kurang sebaya la ek... elok la tu.." aku plak senyum lebar(paksa gak walau pon dh lenguh).. nh baru jumpa skali. xtau la kalau time dh kawin nk bersanding nanti, apa la diorang cakap ek. aku kena praktis senyum dari skang, kuatkan stamina otot pipi dan dagu untuk senyum time bersanding...

anak member aku yg nk masuk darjah 1 next year..
dia anak member sekelas aku time skolah rendah. dia asyik tengok aku pegang cam, jap2 jeling kt aku. bila nk amek gambar dia tutup muka. pemalu tol... umm, aku baru dok plan nk kawin dalam 2 thn lagi, member aku dh ada anak nk masuk darjah 1. gile tol....

juadah ringan tapi memberatkan perut.. nasi lemak + bubur kacang gula lebey...

tetamu makan ngan kelahapnye....dh xpeduli flash cam mengadap diorang.

haaa, aku pon nk menyelit gak! gaya seorang daddy penyayang...

Aidyel Azali (71hari today, almost 3kg)

yg aku pegang tu ialah sepupu aku yg baru umur 70 hari. berat xsampai 3kg lagi. lahir xcukup bulan. tapi sehat walafiattt~kalau aku pegang confirm nangis! CONFIRM! aku xtau la nape, tangan xcukup isi agaknye..

last pic, Ain ngan rajinnye tolong angkat surah Yasin masuk umah.. tapi sebenarnye xmasuk umah pon, dia tinggal atas meja kt luar pastu gi main kejar2 ngan abang akak n acu dia...

dats all for now gambar2 majlis semalam. actually aku xtau nk tulis apa. ada lagi nk cte tapi banyak sangat gambar. so juz cte2 la pape yg patut.. aku rasa nk tulis satu lagi post yg xbosan malam nh. tunggu jela ek~

Friday, February 13, 2009

Ahh~ Sedapnye~~ Ahhh~~~

Topik malam ni sudah tentunye pasal makan2 petang tadi.. kembung perut aku terisi ngan cream puff coklat yg mama beli. korang tengok sendiri la coklat atas dia tu, menyelerakan~! ahhhh~!!!! Mama, nak lagi!!!!

Cream puff keluaran Ntah Sape Trading (pasti halal!)

Amendenye cream puff ni? cream puff merupakan sejenis makhluk xbernyawa yg boleh dimakan dan boleh mengakibatkan hidung anda kembang kuncup serta pipi kembung dan perut yg membuncit buat sementara waktu. antara sindrom lain yg boleh berlaku ialah kekenyangan terlampau dan ketagihan(semakin ketagih kalau letak drugs dalam tu).. Cream puff tiada kene mengene ngan Power Puff Girl mahu pon Puffy Head (watak manga Beauty Pop). Hal ini kerana perbezaan bentu yg ketara dapat dilihat bagi orang celik dan rasa yg berlainan(bagi orang kurang celik) namun ada yg boley telan ngan selamber (bagi orang pelik a.k.a budus piang skali lagi pinjam ayat muna kerna tiada ayat secantik ayat ini...)

nk tau betapa bestnye cream puff ni? haa, tengok budak bawah ni, layan je.. cakap dh kenyang tapi mulut dok kunyah xstop2..

wajah feeling beliau menikmati hidangan

pastu, kene plak ngan air teh o, perghhhhh, memang layan la. perut aku pon tengah lapa + tekak yg kering ditiup angin Penang Bridge yg kencang (boley menyebabkan aku melayang cross to the other side of lane, nasib baik berat dh bertambah + moto baru yg hensem cam tuannye..), memang xlepas peluang, sampai xde masa nk offer kt orang lain, kalau boley, nk makan sorang..

aku nk try cream puff cicah teh o panas tapi takut mabuk. dun drink n drive...

pastu, pas makan n minum, pekena plak lolipop murah dari kedai runcit pak ngah e' konet (e' is ismail n konet = connect. e' konet dapat nama sebab dia bukak syarikat wiring wire2 dalam bangunan, beliau connect sume wire2 ngan terernye.. tu cite arwah tok ayah aku...), tersengih sakan anak sedara aku sorang nh. well, dia nh namanye Ain. ain nh anak akak aku. Iya! aku ada sorang kakak walaupon aku sorang anak sulong~! percaya atau tidak? percaya laaa~~ dulu, kalau gi mana2, aku akan dukung dia cam anak sendiri, pastu bila awek2 tengok sume tegur ain.. ngan itu, misi beramah mesra ngan awek2 lawa pon tercapai! kalau awek xlawa, aku cakap la, "ni anak akak sae, nk kena balik dh ni.. bye.." ya! perbualan tersebut berlangsung xsampai 12saat! compare to those pretty, selagi diorang dok melayan ain, selagi tu la aku melayan diorang. tapi skang x dah... dh baik~ hunny, jgn jelez yek~ tu dulu...

Ain; pantang nampak aku amek gamba mesti nk tengok pastu sengih.. paling best dengar dia baca doa naik kete... korang ingat x doa tu.. aku konfiden korang xingat sebab aku pon same gak.. yeah, jum la insaf bersama2 yekk. kang dh ada anak, nk kene ajar~

gambar terakhir, ni kt depan rumah aku, tempat adik aku buat keje skolah sambil diajar oleh cikgu math + english iaitu mama aku sendiri sambil menelan cream puff feveret aku tanpa mempelawa aku makan.... bertuah pnye adik!


end of this topic, aku nk ajar korang buat cream puff ni..

Bahan-bahan ( 10 biji )
  • 100ml air
  • 45g butter-suhu bilik, potong 1cm
  • 60g tepung gandum- diayak
  • 2 biji telur

Cara-cara

  1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
  2. 1
    Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
  3. 2
    Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
  4. 3
    Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
  5. 4
    Masukkan telur, kacau cepat-cepat
  6. 5
    Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
  7. 6
    Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
  8. 7
    Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
  9. 8
    Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
  10. 9
    Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
  11. Cara buat kastard krim boleh rujuk di sini atau di sini
  12. Nozzle
    Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm
  13. *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.

HEPY BESDAY LAYNIE~!

pengumuman kepada semua!!~~

Azlainie susah mencecah usia 23 tahun= dewasa!!

~mari kita sama2 mengucapkan selamat hari dewasa kepada my good friend nie!!~huhu

saat2 manis Azlainie sebelum mencecah 23 thn.... (sila abaikan expresso wajahku itu, aku tau aku henseng..[moon, pinjam ayat!])

Laynie Info:
Beliau sorang blogger. ni blog dia; http://gulekapas.blogspot.com/. Physically, tnye la Roy Roches. beliau merupakan my Hunny's Besfren n a good fren of mine. Apa kaitannye plak Roy ngan Laynie? Obviously, diorang LOVING COUPLE! hehe, sape lagi tua? no comment... Btw, ucapan kt atas tu from my Hunny n frens. tapi aku rasa diorang xnk orang panggil diorang Hunny n frens. macam Barney n frens plak. so diorang menggelarkan diri diorang POWER RANGERS! Aku pon xpasti sangat sape kaler ape.. yg paling mengejutkan ialah Power Ranger laki skang dh tukar jantina jadik pompuan.. ni la geng2 Power Ranger yg baru.. aku pon xpasti diorang bley lawan alien n monster or x.. cemana diorang nk gaduh masih menjadi persoalan. adakah secara menampar pipi berulang2? kalau alien n monster xde pipi cemana? mata pon xde... korang nk tampar apa? bontot dia? nk spray girl's protection cemana? haaa, konpius tol aku. sape2 tolong explain kt aku!

New Rower Rangers.. dimanakah POWER diorang ini???? masih menjadi misteri...

Wajah sebenar Azlainie...

Azlainie bersama Roy Roches a.k.a Jury... Gelora jiwa bersama~

Aktiviti lompat katak bersama yg tersayang.. great day, great jump (to jury only, maybe...) hehe, Laynie, ko praktis lagi ek... ajak la amy n aimi~ meksu dh terer, naz xyah cakap la...

so, end of topic, HEPY BESDAY LAYNIE FROM AIMI N ACAP ( BATTERY AA)

P/S: aku pon 23 thn gak.. relax aa... kecoh aa diorang nh~ best hape jadi dewasa. actually kita bukan dewasa, but remaja berkerjaya...

Thursday, February 12, 2009

Teka-teki??

soklannye berbunyi begini;

Mengapakah banyak motor jenama HONDA??

Yeah, mencabar bukan? Adakah teka teki ini mencabar minda anda? Atau pon mencabar kredibiliti anda? Sejauh manakah cabaran yg dibawa oleh soklan ini?

NAK TAHU JAWAPANNYA???

jawapannya ialah..... sebab orang yang menciptanya tu orang Jepun la.. kalau Malaysian yg cipta, ada kemungkinan nama moto tu jadi Hamdan ke, Harun ke... Bodo betul teka teki ni. aku jumpa time meluncur-luncur(surfing) kt tenet.. sebenarnye soklan cam lain tapi aku modified sket.. sket je, xbanyak yek, jangan nk ngumpat lebey2. Sebelum aku mengutuk ngan lebih lanjut, ada sket hidangan untuk mata anda sekalian~ Tutup mata la wei! Nk suprise nh...

Taadaaaa~!!! SUPRISE!!!

Untuk pengetahuan korang, ni la pengangkutan aku gi keje tiap2 hari... HONDA, ala, yg banyak kt jalan tu... Ni contoh jawapan teka teki tadi... Letey sey~ Ok, berbalik kt topik asal..
Kadang2 tengok teka teki nh ntah pape.. Contohnye: Dalam banyak2 ikan, ikan appa ada bulu ketiak?? Haa, bley jawab? jawapannye TOKEY IKAN laaa.... skang sape yg xskolah? orang yg tnye soklan or orang yg xleh jawab soklan? lu pikir la sindri!!! (ala2 Nabelll juara raja lawak bodo..) Tapi.. Ya, ada TAPI~ haha, aku cukup suka soklan2 bodo piang (bagaikan muna, tapi bukan muna yg bodo walaupon dia ngaku sendiri) begini, kerana;
-bila orang kenakan aku, aku bley kenakan diorang balik
-bila aku xde topik nk borak ngan orang, bende nh la jadi modal aku pastu diorang cakap "ko nh lawak la acap..."
Iya, jangan nafikan aku nh lawak.. walaupon aku SEDIKIT perasan ngan bakat lawakku ini, korang gelak2kan la bila aku buat lawak ye, jaga hati member..

ok la, skang aku akan mengelist teka-teka teki-teki untuk korang hafal dan kenekan member2 laen... korang baca dulu pastu highlight kan untuk tengok jawapan... yea yeah~!!

Soalan 50: Burung apakah yang boleh berdiri, boleh baring tetapi tak boleh duduk? Jawapan: Penguin
Soalan 49: Gajah lalu titi patah, lepas tu kambing pula lalu. Apa yang patah pulak? Jawapan: PATAH BALIK laaa, benggang pasal titi tu dah patah.
Soalan 48: Lima pasang stokin direndam di dalam laut merah. Setiap pasang stokin itu berwarna putih, hijau, biru, kuning dan hitam. Apa akan terjadi kepada semua stokin tersebut? Jawapan: Stokin tu basah lah....
Soalan 47: Dalam banyak-banyak cecair, cecair apakah yang akan menjadi beku apabila dipanaskan? Jawapan: Telur
Soalan 46: Dalam banyak-banyak kuih, kuih apakah yang orang makan tepinya sahaja? Tengahnya tidak dimakan. Jawapan: Kuih Donut
Soalan 45: Apa tiga jenis buah yang terselamat dalam kebakaran disebuah kedai? Jawapan: Buah keranji sebab dalam perahu, pisang emas sebab dibawa belayar dan buah cempedak sebab diluar pagar.(berdasarkan pantun melayu)
Soalan 44: Apabila ditarik yang diatas gembira dan yang di bawah merana. Apakah ia? Jawapan: Pengail yang dapat ikan.
Soalan 43: Aku berjalan di tepi pantai, diatas pasir tanpa mencecah air. Bila ku toleh kebelakang, tiada kesan tapak kakiku. Kenapa? Jawapan: Aku berjalan secara mengundur!
Soalan 43: Seekor lembu menghadap utara, kemudian pusing kekanan 180 darjah, kemudian 270 darjah kekiri. Kearah mana lembu itu menghadap sekarang? Jawapan: Kebawah! Ia masih tetap menghadap ke bawah dan memakan rumput.
Soalan 42: Bila loceng bas ditekan, bas akan berhenti. Apa yang akan turun dahulu? Jawapan: Spedometer bas lah...
Soalan 41: Apa bezanya jatuh pokok kelapa dengan jatuh perigi? Jawapan: Jatuh pokok kelapa, naik dulu baru jatuh, jatuh perigi jatuh dulu baru naik.
Soalan 40: Kenapa doktor bedah kalau melakukan pembedahan mulutnya ditutup ? Jawapan: Kalau matanya yang ditutup, dia tak dapat melihat!
Soalan 39: Kenapa mayat dibungkus kain putih? Jawapan: Kalau dibungkus dengan kain hitam , siapa takut!!!!
Soalan 38: Bila gajah jadi ayam, lalu singa jadi ayam,dan kambing jadi ayam. maka ayam menjadi apa? Jawapan: Ayam jadi banyaklah bilangannya.
Soalan 37: Panjang mana ekor tikus dengan ekor kuda? Jawapan: Panjang ekor tikus, karena tikus kalau berjalan ekornya menyentuh tanah.
Soalan 36: Kenapa di tepi rel keretaapi ditaruh batu kerikil? Jawapan: Kerana kalau ditaruh pisang goreng pasti jadi rebutan.
Soalan 35: Lampu apa yang kalau dipecahkan keluar orangnya? Jawapan: Lampu jiran tetangga kita. Cobalah pecahkan, nanti akan keluar orangnya.
Soalan 34: Kalau ditutup dia akan mengintai,tapi kalau dibuka dia akan marah-marah? Jawapan: Orang naik beca semasa hujan
Soalan 33: Ada satu benda, kita berdiri dia baring, kita baring dia berdiri tapi bila kita jalan dia pun ikut sama. Nak tinggal tak boleh pulak tu. Jawapan: Tapak kaki kitalah.
Soalan 32: Mengapa guru sejarah selalu botak di bahagian belakang kepala, sedangkan profesor dibahagian depan? Jawapan: Kerana guru sejarah memikirkan masa lampau,sedang profesor memikir untuk masa depan.
Soalan 31: Apakah benar kita bakal sial jika jumpa dengan kucing hitam? Jawapan: Ia bergantung kepada kedudukan anda samaada anda manusia atau tikus!
Soalan 30: Kenapa kecantikan lebih penting bagi seorang perempuan dibandingkan dengan kepintarannya? Jawapan: Sebab lelaki yang bodoh jumlahnya lebih banyak dibandingkan lelaki yang buta.
Soalan 29: Kalau manusia panjat pokok nampak bukit, kalau kura-kura panjat pokok nampak apa? Jawapan: Nampak pembohongnya, Sebab kura-kura mana boleh panjat pokok.
Soalan 28: Apakah yang berada diantara langit dan bumi. Jawapan: Mungkin ada banyak jawapan, tapi kat sini jawapan yang dikehendaki adalah "dan"
Soalan 27:Apakah benda bertali yang apabila kita pegang, ia akan mati, tetapi bila dilepaskan ia akan hidup, namun akan mati juga bila dibiarkan lama-lama? Jawapan: Gasing! Tak kiralah gasing cina ke gasing melayu ke semuanya sama.
Soalan 26:Apabila suami dapat, maka isterinya pun dapat sama, tetapi bila si isteri yang dapat, si suami tak mendapat sama. Apakah itu? Jawapan: Gelaran Dato, Bila Suami mendapat gelaran Dato, Isteri akan dapat gelaran Datin, Tetapi bila Isteri mendapat gelaran Dato, suami tidak mendapat sama.
Soalan 25:Jika sebatang pokok dipotong akan menjadi semakin rendah, apakah bendanya yang semakin dipotong semakin menjadi tinggi? Jawapan:Seluar panjang. Bila dipotong ianya akan semakin tinggi.
Soalan 24: Tulang seperti ikan, jinjang seperti zirafah. Kadang di atas, kadang di bawah. Kalau salah kedudukan boleh kabur pandangan, kurang pendengaran. Jawapan: Antena TV. Kadang orang pasang kat atas bumbung, kadang pacak jer kat tanah, kalau kedudukan tak betul, gambar pun kabur, suara pun tak ada....
Soalan 23: Bila makan pisang, buang kulit, tapi kalau makan kulit, buang apa? Jawapan: Buang tebiat
Soalan 22: Batang apa berlubang-lubang, Tirus di atas di bawah Kembang, Terkadang tegak terkadang tumbang, celaka benar kalau ditebang. Jawapan: Batang hidung engkaulah!
Soalan 21: Pak Ali ada sebuah ladang, tetapi dia nak tanam 2 jenis pokok iaitu getah dengan koko. Untuk memenuhi cita-citanya dia pun tanamlah pokok getah separuh dan pokok koko separuh, Soalannya pokok apa tumbuh dulu? Jawapan: Dua-dua tak tumbuh, sebab dia tanam separuh je. Hehehe!!
Soalan 20: Ada seorang wanita yang sarat mengandung dan nak bersalin, lalu suami dia bawa isteri tu ke hospital. Dia melalui ladang kopi dan lombong bijih timah. Lepas anak dia lahir, dinamakan Fatimah. Kenapa ? Jawapan: Sebab anak dia tu perempuan
Soalan 19: Negara apa yang banjir dulu lepas tu baru hujan? Jawapan: Bahrain - bah tu banjir, 'rain' tu hujan...
Soalan 18: Kalau kancil dengan rusa berlaga, siapa yang akan mati? Jawapan: Pemandunya lah yang mati...... kalau kereta kancil dengan rusa berlanggar....mati lah orang tu, kan-kan?
Soalan 17: Kenapa ayam lepas minum dia dongakkan kepala.kalau makan tak pulak? Jawapan: Sebab dia fikir nak buang air kecil tak boleh-boleh.
Soalan 16: Mula-mula aku buka baju, lepas tu aku sapu bedak, setelah badanku disapu bedak, aku pun terjun kedalam tasik. Lalu aku mandi. setelah selesai mandi, aku pun naik dari tasik. Siapakah aku? Jawapan: Pisang Goreng
Soalan 15: Haiwan apakah perutnya di kepala, kakinya dikepala,bahkan mata dan mulutnya juga di kepala? Jawapan: Kutu ler...Sebab memang dok kat kepala orang!
Soalan 14: Apakah hidupan yang masa kecilnya berkaki 4, bila besar berkaki 2 kaki dan bila tua pula berkaki 3? Jawapan: Manusia! Semasa kecil merangkak, bila besar berjalan dengan dua kaki dan bila tua bertongkat.
Soalan 13: Apakah haiwan yang berkaki 3? Jawapan: Kuda cacat. Kalau tak cacat pasti kakinya 4.
Soalan 12: Kenapa kebanyakkan motosikal namanya YAMAHA? Jawapan: Kerana yang menciptanya orang jepun. Kalau arab yang cipta mungkin namanya YAMAHMUD.
Soalan 11: Apa perbezaan antara orang kurus dan orang gemuk? Jawapan: Orang kurus makan hati, orang gemuk makan tempat.
Soalan 10: Haiwan apakah yang paling tidak sopan? Jawapan: Kutu, kerana sering memijak-mijak kepala orang.
Soalan 09: Kenapa koboi mexico kalau berjalan sering membawa gitar? Jawapan: Takkan nak bawak piano pulak! besar tuh!
Soalan 08: Seorang lelaki memakai pakaian serba hitam, seluar hitam, kasut hitam, sarung kaki hitam, sarung tangan hitam, dan kacamata hitam. Ia berjalan di sebuah lorong hitam. Seluruh lampu di lorong itu padam. Kemudian, sebuah kenderaan berwarna hitam dengan lampu yang juga padam meluncur memasuki lorong. Namun tepat di depan lelaki itu kenderaan berhenti. Bagaimana mungkin pemandu kenderaan itu boleh melihat lelaki serba hitam itu? Jawapan: Waktu itu adalah siang hari bukannya malam!
Soalan 07: Badannya keras tapi kurus, tidak mempunyai tangan dan berkepala hitam, Apa tu? Jawapan: Anak mancis daaa.
Soalan 06: Ada sebuah laut besar, dekat laut ada kapal besar, dalam kapal besar ada rumah besar, dalam rumah besar ada orang besar, antara bebanyak ni apa paling besar? Jawapan: Orang tu le penipu besar, mana ada rumah dalam kapal... ha...ha...ha..
Soalan 05: Apa yang terjadi jika Graham Bell tidak menciptakan telefon? Jawapan: Perjalanan anda tidak akan terganggu oleh kerja-kerja menggali jalan oleh TELEKOM
Soalan 04: 10 ekor burung sedang terbang, tiba-tiba berdentum guruh dengan kuat. 6 ekor burung terus terbang tanpa masaalah,namun 4 ekor burung telah jatuh kebumi. Soalannya: Kenapa 4 ekor burung itu jatuh kebumi? Jawapan: Kerana 4 ekor burung itu menutup telinga dengan kepaknya dan menyebabkan ia tidak dapat terbang seperti biasa.
Soalan 03: Binatang apakah yang paling kaya didunia? Jawapan: Beruang (sebab binatang ni ber wang)
Soalan 02: Ikan apakah yang separuh jawa dan separuh inggeris? Jawapan: Ikan Belukang kerana "Blue" adalah perkataan inggeris, "Kang" adalah perkataan Jawa.
Soalan 01: Apa orang islam arab kata jika: 1- Seorang pekerja jatuh bangunan lalu mati... 2- Seorang wanita berlari keliling padang tanpa seurat benang... 3- Gaji anda akan dinaikkan 30% bulan depan. Jawapan: Mereka akan kata. 1-Inna lillahi wa ina ilahi roo jiuun. 2- Astagh firullah hal azim. 3- Alhamdulillah.

Asyraff's Blog © 2008. Template by Asyraff.

TOPO