Monday, November 30, 2009

Tengkiu Photoscape!

Skali lagi nk jerit bley? TENGKIU PHOTOSCAPE!
Hoho, dh lama aku cari software free yang boley buat animation banner @ gif picture. Akhirnya berjaya gak aku buat banner gerak2 tu.. tengok la kat sebelah tu, area 'Banner Exchange' tu... ada 2 banner baru dok gedik2 kat sebelah. sukanya aku! nanti bley la aku buat banner bonekalife gedik2.
Aku slalu guna Adobe Photoshop CS4 untuk edit2 gambar n buat banner. tapi pas format laptop ni, ada masalah plak  nak install. tak tau la nape, maybe cd dh corrupt kot. Then, aku tengok adik aku ada software photoscape. so aku try la (better dari guna paint). tak sangka plak function dia sangat bagus untuk satu software free~
komen aku, puas hati! tapi kalau korang nk lagi puas hati, guna la Adobe photoshop @ Adobe illustrator @ corel draw untuk edit gambar. nak buat banner gedik2, guna photoscape~

Thursday, November 26, 2009

Time is running out..



Tak baik mengeluh... tapi....
I'm tired, running out of TIME. its almost the END OF THE YEAR and yet i accomplish NOTHING. success is still FAR AWAY to catch, need to work HARDER AND HARDER.. i need MOTIVATION. hmm.. WHEN will i become someone i work to be..

Saturday, November 14, 2009

Bila Aku Menipu Penipu, Camni la Jadinya....

Penah dengar tak SMS fraud? ala, yang send msg "No simcard anda telah terpilih untuk memenangi wang RM20,000 dari Power Root Sdn Bhd, Sila dail: 012-8xxxxxx untuk menuntut hadiah anda!" haa, penah dapat tak? Dah ramai customer yang aku attend sebab case ni. datang je buat report pasal hilang duit. bila check balik rupa-rupanya sebab layan SMS ni. Aku pon tak paham nape ramai sangat yang tamak sampai tak fikir elok2.. Bila dapat SMS ni, penerima sepatutnya fikirkan at least 3 perkara;

  • Sape suka2 hati nak bagi RM20,000 kat korang? Apa, kaya sangat ke nk bagi free RM20,000..
  • Korang minum Power Root? Bila plak beli Power Root satu tin kena register no tepon? cemana diorang dapat no tepon korang?
  • Apehal Power Root pakai no Maxis? Telekom dah bankrupt ke?

Penipu2 ni semua bodoh, tapi orang yang tertipu lagi bodoh (Sorry bahasa kasar)... But its true, takkan la tamak sangat sampai tak fikir pape dh. Latest, sorang biz man datang complain kat bank dia kena tipu. Perghh, orang kaya, pandai fikir pasal bisnes pon kena tipu jugak? Memang mangkuk tamak la...
Back to topic, beberapa hari yang lepas member aku terima SMS ni. Masa tu kitorang still buat balancing cash kat bank. Aku pon ambik no fon tu dan call..

Aku Menipu: Hello.....

Penipu Tertipu: Hello, siapa ini?

Aku Menipu: Owh, saya ada terima SMS yang cakap saya menang RM10,000 dari Power Root..

Penipu Tertipu: Owh, pasal tu ke.. (tetiba loghat indon bertukar ke loghat Malaysia, tapi still funny kalau dengar).. Boleh Incik berikan nama dengan No tepon incik?


Aku Menipu: Nama saya Nazri (pinjam nama member aku)

Penipu Tertipu: Ok incik Nazri, apa No tepon incik?


Aku Menipu: ummm... (otak dok fikir no tepon) 012-4438765 (taktau la no sape nih..)

Penipu Tertipu: Ok trime kasih ye incik nazri. Tahniah kepada incik dan keluarga incik kerana telah terpilih untuk memenangi Hadiah RM10,000 dari Power Root sdn bhd!


Aku Menipu: Owh, sama2.. habis tu skang cemana saya nk tuntuk hadiah tu?

Penipu Tertipu: owh, incik ada account Maybank? Kami akan masukkan wang tu ke account incik... (loghat dah 50% kembali ke Indon)


Aku Menipu: Alamak! saya takde account Maybank la... cemana ni? Akaun bank lain tak boleh ke?

Penipu Tertipu: Eh, incik kena ada account Maybank... Sebab urusan kami semua guna Maybank aja~ (Kolotnye Power Root, xde account Maybank...)

Aku Menipu: Alamak, tapi saya takde account Maybank ni.. Takkan tak boleh dapat kot? Xde cara lain?

Penipu Tertipu: Kalau macam tu, incik kena bukak account Maybank dulu la. Lepas bukak tu, baru incik call kami lagi skali dan kami akan masukkan wang tersebut ke account incik. Boleh?


Aku Menipu: Bagi cheque tak boleh ke? lambat la saya nk buka account...

Penipu Tertipu: Owh, boleh juga jika incik nak begitu. tapi incik kena bank in RM2000 dulu kepada kami untuk charge pemprosesan. (Gila la, kita nk terima hadiah, kita plak kena bayar.. Buat Banker's Cheque kat Bank pon baru RM5)


Aku Menipu: Eh, kenapa plak saya kena bayar RM2000? Kan saya dapat RM10,000 tu.

Penipu Tertipu: Iya betul. Kalau incik guna account Maybank, Incik tak perlu bayar. Tapi sekarang incik mahu cheque kan? Haa, incik kena la bayar untuk kos prosesnya..

Tetiba sorang member aku bernama Jismi merampas fon dari aku....

Jismi Bengang: Woi SIAL! LANC*U!! B**I!!! PI MAMPOIH LA KEJA NAK MENIPU ORANG!
 talian terputus... aku sempat ayat sket je...

Jismi Bengang: Haa, puas hati aku.....
Aku plak yang tak puas hati. Aku menipu tak sempat habis lagi...

Proses diorang menipu ni sebenarnya ramai lagi yang taktau. Once diorang dapatkan detail korang, diorang akan guna untuk create Internet banking.. Ramai yang cakap salah bank sebab security tak ketat. well, korang fikir sendiri.

TEKNIK UNTUK DITIPU PENIPU

Bank sediakan Internet banking untuk kemudahan customer. Untuk buat internet banking, customer perlukan No card yang boleh diperoleh kat atas kad atm, yang 12 digit tu.. gunanya untuk login nanti. Kad tu ada pada siapa? Customer..
Kemudian untuk transaction, setiap transaction memerlukan verification TAC number. kalau tak ada TAC number, tak boleh transfer duit, tak boleh bayar bil, pendek kata tak boleh buat apa2 transaction la..
Masa customer buat internet banking, customer kena register no tepon kat ATM. Bila customer buat transaction, customer kena request TAC number dan TAC number akan dihantar ke no tepon customer.. bukan no tepon Penipu tu.. Tepon customer ada pada sape? Makwe diorang Penipu tu ke? tak... Kat customer jugak kan?
Jadi, cemana penipu menipu? Diorang akan mintak No card dan no account, konon2nya diorang nak masukkan duit. customer pon bagi.... Pastu, penipu pon register internet banking guna no tepon diorang, so TAC number akan sampai kepada Penipu.. Penipu boleh buat transaction...

So, sape yang salah sebenarnya ni?
Security Bank yang terlalu mudah ditembusi?
Or Customer yang membantu bagi information?

Bank tak boleh suka2 hati check into others account bila ada customer datang buat complain. Customer datang bawak report polis, baru boley check. Tapi bank cuma boleh check benda dibawah bidang kuasa bank saja. tangkap penipu keje polis... Bank cuma boleh check dari mana transfer duit, melalui apa transfer duit, kemana peginya duit. lepas tu polis yang patut amek tindakan.
Yang pelik, kenapa tak ada sorang pon penipu yang kena tangkap? Bila customer report polis, semestinya diorang report no tepon. aku rasa polis ada kuasa mengarahkan company no tepon check no tepon tu register under nama sape, betol x? But until now xde lagi penangkapan dibuat.. Setahu aku no tepon skang kena register dulu baru boley guna. Tak tau la kalau Polis xde kuasa camtu.
Bank tak boley nak suka2 hati return duit camtu sebab pihak bank cakap bukan salah diorang. security yang disediakan dh cukup mantap. puncanya berasal dari customer yang bagi information... so customer pon bising bila tak dapat duit balik. bila customer bising, diorang datang bising kat bank.. bila datang bising kat bank, diorang datang bising kat kaunter aku... siot betol....

p/s: yang membaca, jangan kena tipu n jangan tamak.... orang taman selalunya rugi, tapi kadang2 untung gak..

Tuesday, November 10, 2009

Bestnye merokok~


Sunday, November 8, 2009

Mangkuk tu buat hal lagi...



Kenal Namewee? Ala, yang buat sial dengan lagu Negaraku tu.. Dah tengok video Name-pee Namewee  yang bertajuk Namewee F**K TNB? Ok, kat video ni menunjukkan Namewee ni pergi attack HQ TNB sebab rumah dia takde letrik. Haritu kan kes Muar takde letrik. So rumah dia pon sama la. Ni aku cerita untuk yang tak boleh view video youtube ye..



Flow Of Story
1. umah xde letrik
2. call TNB xde orang jawab
3. bawak moto pegi HQ nak buat report kat kaunter..
4. Tak paham breakdown ngan shutdown...
5. maki2 TNB pnye pekerja...

Result
1. Siap la satu lagu maki-makian TNB yang di tayangkan di Youtube
2. Para viewer plak mula comment berunsurkan perkauman. Cina kutuk melayu kutuk cina..

Apa komen korang? Kenapa perlunya isu2 perkauman ditimbulkan? Ada masalah je terus naik isu perkauman.. Aku pon nak jaga bangsa aku tapi aku tak penah nak burukkan bangsa lain suka2 hati kat public... Aku tengah panas ni baca komen2 yang tak berkaitan ngan video tu, kutuk sana kutuk sini. Apa puncanya? Bodoh betul.. Aku pon dah mula timbul perasaan nak berkaum2 ni. Kang aku buat satu blog perkauman baru korang tau... Aku kutuk sana sini, hasut sana sini baru korang tau! Blueprint blog dah ada dalam kepala otak aku, Surely jadi rusuhan kat penang ni.. Tapi maunye IP address aku kena detect, mampos aku....

Sebelum ni kat satu group forum kt Friendster. Benda sama jadi lagi. Isu bermula dengan tajuk 'Chinese couple Malay'... Majority member group tu memang chinese. But ada sorang dua Malay yang masuk backup n give some warning including me, so the forum stops there.. Kenapa jadi macam ni? Hmm....

p/s: Aku rasa perlu buat rusuhan macam 13 Mei tu lagi skali la... Baru negara aman balik. Teringat cerita Naruto, http://www.onemanga.com/Naruto/436/10/..

Saturday, November 7, 2009

Kesian Nik Aziz.. Part 2


Rusuhan yang berlaku sebelum ni..

Haa, kali ni dah ada kerusi terbakar... Game dah habis, Kelantan dapat sebijik gol last minit. Kesian aku tengok mamat padam api tu, tetiba je kena botol plastik atas kepala. kalau tak silap botol air Sprite kot, kaler hijau.
Tapi lagi kesian kat Nik Aziz. Malu dia, semua sebab perangai penyokong Kelantan. NO MANNER at all! Sepatutnya diorang sabar, bagi sokongan. Ni tak, minit ke 60 dah mula tinggal stadium. Tak cukup lagi, bakar plak benda awam.. Haloo, game ada lagi 30 minit, tu tak masuk lagi masa tambahan. Macam2 boley jadi. Minit ke 90 pon Indraputra bley score gol lagi. Aku rasa kalau pengokong tak buat hal, bley la pemain Kelantan tumpu perhatian sket. at least draw pon jadi la.. Penyokong punya pasal, satu negeri buruk nama. PENYOKONG YANG BODOH!


Reaksi Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (kes sebelum ini)

"Saya dukacita dan malu dengan rakyat Kelantan"

Kesian Nik Aziz..



Aku tengah tengok Final Piala Malaysia 2009. Minit ke 60, Penyokong Kelantan dh mula buat hal lagi.. Bomba dh mula padam api, banner terbakar. FRU dh mula lari sana sini.. Cameraman sorang dh injured kena mercun kat leher. Nak gi sambung tengok, apa nak jadi...

Asyraff's Blog © 2008. Template by Asyraff.

TOPO