Friday, January 22, 2010

Hanya kerana 30 sen, aku berdosa...



Korang tau tak bangunan apa tu? Cantikkan.. Tersergam indah di Padang Kota Lama, Pulau Pinang.. Tu la bangunan MPPP (Majlis Perbandaran Pulau Pinang).
16 Januari 2010, aku dan geng Bonekalife yang lain pegi ke Penang, nk beli alat2 untuk printing tee. Kitorang parking depan sebuah kedai dekat dengan kedai alat printing tu. Masuk ke kedai pon tak sampai 20 minit. Bila keluar, ternampak la satu surat cinta di sebalik wiper.. Maka terjadi la dosa pertama, "Cel**a! bende apa plak diorang letak kat kete waja mama aku ni??" Aku pon amek surat tu... Antara yang tertulis kat Surat cinta tu ialah;

1. Bayaran parking -30sen
2. Anda perlu menjelaskan bayaran dalam tempoh 7 hari dari tarikh resit dikeluarkan..
3. Jika gagal, anda akan di denda RM30.00..
4. Bayaran boleh dibuat di kaunter bayaran MPPP..

Disebabkan hal tersebut la, aku memaki, menyumpah seranah seluruh kakitangan kepala lutut MPPP yang terjebak dengan persetujuan bahawa bayaran parking DIBUAT PADA HARI SABTU! Kan dah berdosa secara tak sengaja tu...
Aku cuba cool kan diri.. Kat mana nak bayar ni? Tengok keliling takde orang pon. Aku pecut kete sejauh lebih kurang 5KM dari tempat kejadian menuju ke Bangunan MPPP.. Lucky, BANGUNAN TUTUP! Mana ada orang nak keje hari sabtu... Ada sorang je dok jaga bangunan tu sambil layan Facebook....

Aku yang berdosa : Bang, kat mana nak bayar duit parking RM0.30 ni ek??
Abang Fb : Harini tutup. Korang kena pegi ushar2 tepi jalan ada apek naik basikal dok bagi tiket parking.. Bayar kat dia. (sambil melayan Fb)
Aku yang berdosa : Hah??!!!! Mangkuk betol! Menyusahkan orang betol la!
Abang Fb : (diam)....

Aku kluar balik, start kete dan pegi cari apek.. Berkat ketekunan kitorang menjejak apek, maka ternampak la beliau di seberang jalan.. Cepat2 Mas (dia drive time tu) belok kete masuk simpang. At the same time, apek tu lintas jalan plak... Kepala hotak ko apek tua!! Aku kluar kete, lari sepantas kulat kilat mengejar apek!

"Apek!!! mau bayar parking!" aku jerit.. Apek tak dengar. Aku jerit lagi, "Apek! APEKKK!!! STOP!" Apek pon dengar. Akhirnya aku berjaya membayar parking.. Dan juga memaki Apek, "apa ni apek.. Sabtu pon mau keja ke? Pegi balik tido la! Menyusah orang je bagi parking 30 sen nak kena pusing merata-rata nak bayar.." Apek tak mampu cakap apa-apa, dia juz cakap dia cari makan saja..Lepas tu, kitorang balik sambil aku terkumat-kamit menyumpah seranah MPPP...

Ok, jom buat revision sikit pasal that STUPID MPPP!

1. Kenakan parking pada hari Sabtu tapi tak sediakan tempat pembayaran..

2. Menyusahkan orang nk bayar 30sen (sebenarnya nak elak RM30 pnye denda tu..)

3. Bayangkan aku balik hari tu, nak kena pegi balik ofis MPPP yang tak bukak tu pada hari Isnin... semata-mata nak bayar 30 sen?


4. Bayangkan kalau bukan orang Penang yang kena, diorang nak datang Penang balik juz to pay dat STUPID 30CENTS??

5. Aku anggap tu cara diorang nak kumpul duit, salah satu cara penyalahgunaan kuasa! STUPID MPPP!!!

6. No wonder la bangunan besar cantik sangat...

7. Pasni aku nk buat surat komplen kat menteri!! Tak pon hantar kat newspaper.. PADAN MUKA!!!!


MPPP SUCKS!

Friday, January 8, 2010

Surat Cinta Untuk Aimi Fadlini


Harini 8th January 2010.. so, i would like to take this opportunity to wish you

HAPPY BIRTHDAY!!!

Aimi, u skang dh 24thn.. time i mula2 kapel ngan u dulu, u baru 22thn. i'm really sorry for the late wish~ but juz so u know, no matter how old u become, the longer our relationship is, the more i love u! M***hhhhhh~!! \(^o^)/
So, the first present for u i'll give u for today is my pledge to work harder, to study harder, and to make sure i got trough ur mother's testsss~ hehe... i want u to become my bride! M***ahhhhhh! the next present will appear later since im far away from u rite now~ :P

Monday, January 4, 2010

Bonekalife Dan 'Nasi Lemak Kopi O' di TV9!

Sabtu haritu ktorang dijemput oleh TV9 untuk rancangan Nasi Lemak Kopi O dalam segment Indie@NLKO. Show tu Live pukul 8.30 pagi di TV9, dan turn ktorang pada 9.15 pagi.

Memandangkan peluang camni bukan senang nk dapat, so ktorang terima gak walaupon masing2 busy. ktorang gerak dari Penang hari Jumaat pukul 8.00 pagi kemudian terus ke Puchong Perdana untuk jumpa publisher komik. ktorang plan nk publish kan komik Bonekalife Adventure yang dilukis oleh Jatz (pelukis Bonekalife).



Lepas tu gerak terus ke Serdang untuk ke rumah sewa Mas. aku macam tak percaya je mas duduk serumah ngan sorang Internet Marketer yang memang aku respek iaitu Amirul Faisyal. best borak ngan dia, memang supportive dengan Bonekalife. dia gak la yang banyak bantu Bonekalife untuk naik.


lupa plak nak cakap, ktorang gerak untuk interview tu empat orang naik kete Viva hitam kecik comel aku abah aku..


Sabtu, hari yang mendebarkan pon tiba. pukul 6.30 ktorang dh gerak ke Sri Pentas sebab takut jalan jam. sampai je ktorang dijamu ngan nasi lemak + kopi O. halamak, aku ni dh la jenis tak minum kopi, so makan nasi lemak jela. pasni bertambah la 1 lagi 'tayar spare' kat perut.. lepas tu, tiba la masa untuk mekap. sedap je diorang tempek2 bedak kat muka aku, pastu sapu plak lipstik kat bibirku yang mekar ini.. pergh, kalau korang tengok, konpom tergoda nyahh~ dalam tempoh menunggu turn masuk studio tu, ktorang sempat la amek gambar beberapa das~


9.00a.m, diorang panggil masuk. ngan pantas ktorang masuk n setup meja. time tu aku dh gabra habis dh. kena plak duduk host Sharifah Nur, memang nervous tak ingat. kalau sapa2 ada tengok, mesti nampak muka aku pucat kat TV, tapi actually tu sebab mekap. :P


Show tu cuma 10 minit je tapi memang memberi kesan kepada Bonekalife. lepas habis je show tu, bertalu2 mesej masuk ke inbox, yang bertanya, yang comment, yang suka, yang nak berkenalan, semua ada.. hehehe... Alhamdulillah, Nasi Lemak Kopi O gak beri Bonekalife satu permulaan yang baik untuk tahun baru ini, satu promosi yang sangat memberansangkan. banyak comment dan mesej di Myspace yang nak kena approve untuk hari tu je dh ada lebih 104 friend request kat myspace. terima kasih untuk sokongan korang semua! hehe...

habis je show, ktorang balik ke rumah. memandangkan plan untuk pergi gig malam tu dibatalkan so ktorang balik haritu gak. pukul 2.00 ktorang bertolak ke Gombak untuk jumpa Shah yang sebenar. apa shah yang sebenar tu? itu la Aishah, sumber nama watak shah dalam Bonekalife. :-). habis je makan2 di KFC ngan shah, ktorang gerak balik ke Penang.

Apa yang aku boleh perhatikan dan belajar dari pengalaman ni, memang banyak. perjalanan yang panjang ni mengeratkan lagi hubungan ahli kumpulan Bonekalife. ktorang juga mula belajar Public Relation skill. selain tu, aku kagum dengan semua pengacara2 kat Nasi Lemak Kopi O. betapa pantas diorang bekerja dan sangat professional. seriously aku kagum. dari sorang budak yang kecik sampai la kepada sorang bini orang yang cun. :P

selain tu gak, Bonekalife turut mendapat offer untuk sponsor tee untuk rancangan tersebut~ :-) best kan? hehe, memang best sangat pengalaman ni. skang jam dh 12.50. aku dh nk kena tdo, sok keje. sebenarnya banyak lagi nk cerita, tapi rasanya cukup kot buat masa skang. nanti plak la ye.. chiowww~


Asyraff's Blog © 2008. Template by Asyraff.

TOPO