Tuesday, October 20, 2009

Belajar dari Tauke Facebook – Mark Zuckerberg



Artikel ni aku jumpa di blog ni: http://jejaktrend.blogspot.com/.. It is a very good story and motivation. Sila baca artikel di bawah ye...

Mark Zuckerberg berjaya mencipta Facebook dan disebabkan facebook lah, beliau boleh menjadi kaya. Beliau ditabalkan sebagai (world youngest self-made billionaire) oleh Majalah Forbes dengan anggaran harta bernilai USD$1.5 billion. Bayangkan jutawan yang berusia 23 tahun ini !!


Trademark beliau
* Beliau pernah didakwa akibat mencuri rangka dan bahan-bahan terpelihara dari laman lain untuk mencipta Facebook.
* Beliau merupa seorang ‘setengah graduan’ kerana menghentikan pelajarannya untuk menumpukan perhatian demi membuat Facebook.
* Beliau pernah diejek bodoh oleh golongan proffesional apabila menolak niat Youtube dan Google untuk membeli Facebook dengan harga yang mencecah 1 billion $USD ketika Facebook masih baru.
* Beliau telah menjual syer sebanyak 1.6% Facebook kepada Microsoft dengan harga USD$246 juta !!

Motivasi
     Gua sungguh terperanjat apabila rakan sekerja gua (waktu cuti jer), terdapat akak dan abang casher yang berkelulusan ijazah ?!  Malahan mereka sudah hampir setahun bekerja di sana.. akibat gagal mencari kerja yang setanding dengan status mereka yang sebagai pelajar lepasan Universiti >.<)”..

Quote
Bersekolah tinggi tidak semestinya boleh menjadi kaya / berjaya.. Jadi jangan kita sesekali memandang rendah kepada orang yang berpendidikan rendah ~ (jangan pula x pergi sekolah ; jangan berasa terlampau bangga pula kalau kamu seorang yang pandai dalam sekolah ! (^_^)


Komen aku tentang quote kat atas: memang sesuatu yang aku perhatikan dan memang betul.. Dari apa yang aku tengok, kebanyakan orang yang berjaya semua berasal dari seorang yang failed. Kalau korang tanya sorang yang study tinggi, pas habis study nak jadi apa? Jawapan yang slalu aku dengar ialah nak jadi engineer, nak jadi doctor, nak jadi pilot, nak jadi manager... Nak tau apa persamaan semua pekerjaan kat atas? Jadi kuli orang.. Semua nak jadi pekerja yang hebat di syarikat yang hebat. Dan tak lupa, benda yang aku cakap tadi kena jugak kat aku sendiri. :P
Cemana pon benda tu bukan suatu yang negatif. All i can say is, do whatever u think best for u. I have no right to control other's life. So, apa je plan korang, all the best! Semoga menjadi orang senang  (aku tak penah doa jadi orang kaya :P)!

5 Comentários:

kotak hati said...

acap,a very good one entry.sangat memberi inspirasi.ceh,macam tv3 pulaks.anyway,all the best in ur work.kalo dah kaya,jgn lupa aku.

e l d y said...

zaman dah terbalik skrang.. dulu org belajar buat duit ; kini orang yg sempat belajar tinggix2 pula menolong orang buat duit >.<)" .. cth: sebuah syarikat 'berstaff' beratus-ratus org yang mana semua graduan lepasan universiti .. perasan x ?

haha ~

Niijiusan said...

hye eldy.. tq untuk artikel tu. best~ apa contoh syarikat tu? cuba bagitau sket, mesti ramai nak tau tu...

aya, best kan entry tu.. aku pon suka!

mOOn said...

Betul2... kawan-kawan aku kat sekolah dulu yg selalu dpt no last2 sekarang nie dah bejaya weh.. Bakai sentra la, pedana laa, jelusss siott..

Niijiusan said...

kenapa jadi macam tu? adakah kita juga perlu jadi bodo untuk berjaya?

Post a Comment

Asyraff's Blog © 2008. Template by Asyraff.

TOPO