Saturday, April 11, 2009

Dah Fikir Masa Depan?

Aku skang dalam agak letih kepala hotak. macam2 aku fikir. maybe aku terlalu fikir kedepan, tapi kalau xfikir future, cemana hidup nk maju? dalam hotak aku, macam2 planning ada, but ngan keje yang menimbun, komitmen yang berbukit buat aku patah semangat je. so aku pon cuba motivate diri sendiri, cari bende2 yg bley motivate aku. kadang2 kalau tensen sangat, aku tdo. nk berjaya tapi kuat tdo, mende la aku nh... korang tnye nape aku lama xpost? haa, skang aku post 1 entry. huhu... dalam post nh, aku nk announce kt korang, AKU NK BERJAYA!! harap2 tu bley motivate aku sket.. nk taip pon penat dh nh.
soklan aku kt korang, apa target life korang? most of my friend sumenye malay. dari apa yg aku nampak, orang melayu nh dari kecik diajar untuk 'belajar rajin2, nanti besar bley keje syarikat besar, dapat gaji besar, kawin pon bini/laki besar...' betul ke ajaran camtu? dulu macam tu la mind set aku. but skang aku fikir, kalau aku dh ada anak, aku nk ajar diorang 'nanti belajar rajin2, bukak company sendiri, bukak company besar, dapatkan profit yg besar, hire pekerja rajin dan berdedikasi, nanti bley hidup senang..'. kenapa jadi kuli lepas belajar tinggi2? kenapa jadi kuli kalau boley jadi bos? cemana jadi bos? susah ke jadi bos? xtau, xpenah jadi bos lagi, cuma penah jadi mandur kejap maki-maki pekerja construction site.
so, cemana? dh dapat jawapan? ok, aku bagi contoh.. terget life aku ialah HIDUP SENANG, ADA MASA DAN ADA DUIT... so far dari apa yg aku nmpk, orang yg banyak masa slalu xde duit. contohnye pengemis.. orang banyak duit lak slalu xde masa cam politician. maybe dats y diorang (sesetengah) mengamalkan rasuah. duit je bley happykan diorang.


dulu aku tengok orang nek kete lawa, kete mahal aku fikir diorang nh nk menunjuk kaya, diorang dh terlalu kaya sampai xtau nk habiskan duit ktne. but betul ke sume tu? bila fikir balik, maybe tu diorang enjoy segala penat lelah diorang. they worked very hard to get what the have now, so they have the right to enjoy their efforts. so skang aku dh xkritik dh. dulu aku banyak fikir nape aku xjadi cam diorang. senangnye hidup diorang. tapi skang aku dh mula bley fikir apa aku perlu buat untuk jadi cam diorang.. 'orang yang usaha lebih akan dapat lebih..'
apa itu live improvement? penah xterjadi dalam diri korang? dalam diri aku? ntah la. xperasan pon. maybe ada tapi sket sangat.
tadi aku saja bukak blog Cebisan Lakaran. then aku jumpa gamba nh. lama gak aku membelek gamba nh, n aku agak faham apa yg nk disampaikan. sila click gamba untuk tengok ngan lebih jelas ye..


korang penah tengok video The Secret? dalam video tu diorang ajar cemana nk berfikir. aku suka sangat video tu, really motivating. but kalau tengok tu jangan la terpesong plak. diorang bincangkan teori 'Law of Attraction'. untuk pengetahuan korang, Law of Attraction ialah satu mind power. contohnye, korang jalan2 pastu nampak satu rantai cun gile! korang nk sangat2 rantai tu. all u have to do is focus on it. dan nanti korang akan dapat rantai tu dalam cara yg xterduga. aku sendiri dh praktik a few cara2 yg diajarkan dan memang berkesan. tapi pastikan nawaitu tu betul la.
satu teori untuk menjadi kaya ialah, 'BERLAGAK SEPERTI ORANG KAYA'~ huh, ape bodohnye teori nh. same ke macam biar papa asal bergaya? tak, xsama langsung. korang tau x, apa perangai orang kaya? orang kaya nh suke memberi. diorang percaya kalau diorang bagi sesuatu, diorang akan dapat 10 kali lebih banyak dari apa yg diberi. believe it or not, its true! dalam islam pon, kita digalakkan memberi sedekah. sahabat2 nabi yg kaya2 pon suke memberi. dan tangan yang memberi itu lebih baik dari yang menerima.. korang yang laki2 tu, kalau gi solat jumaat, hulur2 la sket dalam tabung masjid. insyallah ada ganjarannye nanti. maybe kalau korang sedekah dan niat kerana Allah, bila ada kesusahan, akan turun bantuan untuk korang. hehe, berkhutbah plak aku malam nh.
umm, aku cakap aku nk berjaya, apa aku nk buat? umm... ada la.. hehehe..... harap2 berjaya.. insyallah~ now, time to sleep. sok ada keje lagi nk buat. slide keje pon xsiap lagi, kang bos nk tengok nk menjawab apa? sebagai kuli, kene la keje leklok, ekonomi skang kan xstabil lagi. until I be the bos~ then...

p/s: entry dibuat sebagai motivasi untuk diri sendiri yang semakin banyak komitmen dan tekanan agar sentiasa tabah dan boleh berjaya dalam hidup, dunia dan akhirat... juga ditujukan kepada kawan2 aku yg lebih kurang sama cam aku. untuk korang2 yg stil blajar sambil berhoney moon, think about it. next entry will be about.. something else.

4 Comentários:

roy roches said...

wah sgt lah motivasi pagi ni....
aku sokong ni~~'orang yang usaha lebih akan dapat lebih..'ni baru la bley menguji diri kite yang hensem ni kan en.acap

Niijiusan said...

ada lagi motivasi pasni... hahaha~

ada.m0khtar said...

termotivasi toi

Niijiusan said...

owh.. adakah aku kini sorang pakar motivasi? adakah aku perlu menerima undangan skolah2 untuk memotivasi kanak2 skolah?

Post a Comment

Asyraff's Blog © 2008. Template by Asyraff.

TOPO