Saturday, February 6, 2010

Kerja vs Kerjaya

Sape tau meaning kerja dan kerjaya?

Apa beza kerja dan kerjaya?

Yang korang buat sekarang ni kerja atau kerjaya?

Apa kerja korang? Apa kerjaya korang?

Ada kerja tak bermaksud ada kerjaya?

Ada kerjaya tak bermakna korang berjaya, ada kerja lebih selesa.. Iye ke camtu?


p/s: I've been thinking about this for a quite while now~ Dan aku dh tanya opinion beberapa rakan.. Just to clear the thought in my head...

8 Comentários:

ayarasmin said...

acap.
kerja apa sahaja kerja yang ko buat,kerja sekolah,kerja rumah,kerja its a wide word,tapi kerjaya means kepada pekerjaan.i think so

Bonekalife said...

loh.. bukan aku dah cakap dalam meeting hari tue ker??
kerja mean pekerjaan yang ko buat tapi ko buat just untuk dapat duit..
tapi kerjaya ialah pekerjaan yang ko untuk dapat duit n dalam masa yang sama ko minat kerja tue..

Roy Roches said...

kerjaya=kerja+berjaye+happy

kerja=bos+bebel+lunch+ngantuk+boring+pesbok

hehe

norul aqidah mohd zawawi said...

kerjYa adalah bidang yg kita ceburi
kerjA PULAK hape-hape aktiviti yang kita buat yang menggunakan tenaga atau minda..ok bro

Anonymous said...

kerjaya sebenarnya yang membawa anda ke dalam kerja.So kalau x dak kerjaya x dak la kerja...

Asyraff Zulkifli said...

hoho, aku rasa aku silap letak tajuk.. what i mean is, beza pekerjaan dengan kerjaya...

Anonymous said...

kerja ialah apa2 aktiviti yang kita lakukan kerana minat, keperluan dan memenuhi masa lapang serta dll..... manakala kerjaya ialah kerja yang kita lakukan sepanjang tempoh yang ditentukan cth..hingga umur 58 tahun dan mendapat imbuhan yang setara.....

Led said...

kerjaya: work with passion

kerja: kerja macam anjing

Post a Comment

Asyraff's Blog © 2008. Template by Asyraff.

TOPO